diumenge, de desembre 24, 2006

"Nitbona", "Nadals", "Turró" i "Sanesteve"

Diuen que això del català va la mar de bé i que els xiquets catalans han d'estudiar més espanyol, que es veu que no en saben prou. Per comprovar la bona salut del català n'hi ha prou de parar l'orella. Pares l'orella en un indret qualsevol (de la Panadella cap al mar) en un moment qualsevol i les probabilitats de sentir algú parlant català són molt inferiors a les de sentir algú parlant espanyol. I quan, finalment, la sort i la perseverança et permeten escoltar una conversa en català et quedes garratibat de veure fins a quin punt el català que es parla està impregnat d'espanyol. Ni un ni dos, molts cops he sentit aquests dies gent que parlaven del que farien o deixarien de fer aquesta nit, la Nit de Nadal, la qual curiosament anomenen Nitbona, en un calc de l'espanyol que posa la pell de gallina.

I, encara no recuperat de tanta Nitbona, segueixes parant l'orella i segueixen parlant d'aquestes festes i t'adones que molta gent es refereix a les festes com a Nadals, un plural absurd que no saps ben bé d'on ve fins que recordes que els espanyols tenen l'estrany costum de considerar que aquests dies són les Navidades.

I si no et saps avenir d'aquest plural, després resulta que amb l'orella encara parada descobreixes un singular que també et sorprèn. D'allò que tota la vida n'havíem dit torrons (o tarrons en lleidatà) cada cop hi ha més gent que en diu torró. I la raó, naturalment, és que els espanyols ho diuen així, en singular.

I quan ja no vols parar més l'orella i vols anar cap a casa a celebrar la Nit de Nadal i menjar els torrons que cagarà el tronc, encara tens temps d'adonar-te que de l'endemà del dia de Nadal en diuen Sanesteve com si la t de Sant hagués desaparegut. I, és clar, la cosa és que en espanyol es pronuncia d'aquesta manera. I penses que realment has tingut molta sort de poder parar l'orella i de sentir algú que encara parla en català i que no t'amargaràs pas les festes perquè la gent digui Nitbona, Nadals, torró i Sanesteve, que pitjor serà en el futur quan només sentiràs Nochebuena, Navidades i turrón i quan Sant Esteve ja no el celebrarà ningú.

3 comentaris:

Avi_Siset ha dit...

Molt fi, company...

També cal remarcar el "fi d'any" com una tradició tan nostrada!

Miki ha dit...

Ja saps que en molts temes pensem diferent , però aqui no et dire pas, que et falti raó!.

Babunski ha dit...

També és veritat... quina mania tenim en dir "fi d'any" quan en realitat els catalans celebrem el "Cap d'Any"...

Però bé, gràcies als socialistes de Madrid que són igual de tolerants que els peperos de Madrid ens volen imposar més hores de castellà amb un "decretazo y punto". I aquí només sabem sortir a dir no sé quines tonteries de l'Estatut... si als socialistes de MAdrit se'ls en fum l'Estatut!! Avui mateix ho ha dit el Pedro Solbes...