dissabte, de gener 13, 2007

El 62% de Déu

Amics (i amigues) lectors (i lectores) (i escoltadors i escoltadores, per si algú no sap llegir) ja hem passat aquestes dates anomenades festes de Nadal. Es veu que durant aquestes festes es celebra que hi havia un senyor (que no senyora) que es deia Jesús que va néixer un dia i va morir un altre dia. El cristianisme, per compensar això es va inventar la figura del Déu Pare que aquest ni neix ni mor, sinó que està i ha estat i es veu que també estarà.

Mirin, el fet que Jesús va existir, doncs tampoc ho discutirem. Ara bé, el fet que existeix aquest Déu Pare (i Mare?) el qual no podem veure ni imaginar és tota una altra cosa. Els creients, els ateus i els agnòstics ho discuteixen de tant en tant però tampoc treuen resultats apreciables. Però, i els matemàtics? Què tenen a dir sobre aquests afers teològics?

El primer matemàtic que ho va intentar va ser Blaise Pascal. El seu raonament era molt senzill: si existeix Déu, el premi de creure-hi és infinit; però si no existeix, el premi per no creure-hi és nul. Per tant, per poc probable que sigui l'existència de Déu, sempre serà molt millor la fe per un pur càlcul de probabilitats. Conclusió: una aposta per l'ateïsme és matemàticament inferior (té menys esperança) a una aposta per la fe.

L'alemany Thomas Vasek ha fet una estimació de la probabilitat de l'existència de Déu. Segons Vasek, la probabilitat que Déu existeix és d'un 62%. El procediment que utilitza és el següent: assumeix de partida que la probabilitat que Déu existeix és d'un 50% (que és una manera fina d'admetre que no se'n té ni idea). A partir d'aquí s'examinen uns indicis per reforçar la hipòtesi de l'existència o de la no existència:
1) Ha d'haver alguna causa que expliqui l'origen de l'Univers? Augment fins al 67% de probabilitat.
2) Hi ha alguna cosa que mantingui l'ordre a l'Univers? 80% de probabilitat.
3) Hi ha algun motorn extern de l'evolució de les espécies animals? Continua amb 80%.
4) Si ens mirem l'existència de mal al món la probabilitat de l'existència baixa fins al 45%.
5) Hi ha hagut al món persones que han tingut innegables experiències místiques... això fa pujar la probabilitat al 62%.

I amb això acaba el raonament... au! I ara que cadascú cregui el que vulgui.

1 comentari:

Robnroll ha dit...

Ferran! Si et llegeix monsinyor Blázquez o Rouco Varela (que no Sifredi) t'aplicaran l'excomunió. Quanta heretgia! :P

Robert