dijous, de gener 04, 2007

Gent de Ponent


Indíbil (cabdill ilergeta); Joan Font (escultor); Antoni Sas (arquitecte); Ricard Cirera (astrònom); Antoni Torres (impulsor cultural); Enric Serecigni (empresari i impulsor cultural); Víctor Colomer (sindicalista); Josep Benseny (pintor); Martina Castells (metgessa); Trinitat Arnaldo (pedagog); Josep Plana (dibuixant); Ignasi Sanuy (periodista); Assumpta Porta (escriptora); Agapit Lamarca (arquitecte); Josep Manetes (fotògrafs); Miquel Roig (comerciant i promotor cultural); Francesc Remolins (cardenal); Ricard Vinyes (músic); Ramon Aguiló (escultor); Ramon Felip (economista); Baldomer Bonet (científic); Victorià Muñoz (enginyer); Samuel Gili i Gaya (filòleg); Manuel del Palacio (escriptor); Manuel Desvalls (polític); Ramon Soldevila (polític); Antoni Barbosa "Trapa" (periodista); Emili Raimat (odontòleg); Pere Castelló (metge); Anton Soler (arquitecte); Ramon Borràs (escultor); Sebastià Garsaball (líder camperol); Morera i Gatell (arquitecte); Ramon Castejón (polític); Ezequiel Boixet (periodista); Joan d'Agramunt (viatger); Salvador Roca (pedagog); Alfred Perenya (polític); Miquel Agelet (empresari); Enric Granador (músic); Llorenç Agustí i Claveria (empresari); Alfons Costafreda (escriptor); Pius Font i Quer (botànic); Zoe Rosinach (doctora); Manuel de Montsuar (president de la Generalitat); Valeri Serra (floklorista); Anastasi Pinós (historiador); Agustí Duran i Sampere (historiador); Magí Morera (poeta); Sant Anastasi (sant); Joan Bergós (arquitecte); Arnau Mir de Tost (conqueridor); Miquel de Cortiada (jurista); Emili Pujol (músic); Sant Pere Claver (sant); Maria Rúbies (pedagoga); Enric Pubill "Lo Parrano" (músic); Ramon Corcelles (escultor); Enric Farreny (pedagog); Humbert Torres (polític); Onofre Cerveró (jurista); Lluís Blet (botànic); Ramon Argilés (arquitecte); Lluís Companys (president de la generalitat); Gaspar de Portolà (descobridor); Manuel de Pedrolo (escriptor); Leandre Cristòfol (escultor); Sant Faust (sant); Joan Oró (bioquímic); Roc Pifarré (cardiòleg)...

Tots aquests homenots (i donotes) són nats a les comarques lleidatanes des del 216 aC fins als nostres dies. Hi ha personatges de totes les èpoques i de tots els oficis. I es demostra que les nissagues lleidatanes poden destacar en qualsevol camp de la cultura, l'economia, el comerç. Aleshores... per què ells lleidatans només servim per la conselleria d'agricultura? És que fem cara de tarròs? És que anem pel carrer en tractor? Potser va sent hora de prendre'ns la tonteria aquesta de la paritat seriosament i reclamem un 25% de consellers lleidatans, no? Perquè amb aquests governs que tenim els lleidatans som com un globus en una festa d'eriçons.

17 comentaris:

Miki ha dit...

Ferran, no estic del tot segur pero podriem alegar desde barcelona que es fes per proporció de gent, poer que representa que els politics representen a la gent i no a la quantitat de provincies.

O per proporció d'escons i llavors no seria un 25%.

Babunski ha dit...

Ja hi tornem a ser... però no busquem un sistema que ha de representar el territori també? És que si ha de representar només la població no caldria ni fer eleccions a la Generalitat, que posin l'alcalde de BArcelona de president i ja tenim el numeret solventat. La gent del Pallars no té dret a ser representada? O la de les Garrigues (incloent-hi l'Albagés)? T'estàs tornant un pixapins...

R10 ha dit...

Aplicant el teu raonament, la meitat dels ministres haurien de ser d'alguna de les dues Castelles. O, per a la mateixa regla de tres, podriem posar quotes per pobles, així el bot d'un habitant de Sedó valdria 2000 vegades més que el d'un de Lleida.
El que no entens és que ja té prou pena la gent de Barcelona d'haver de viure tant apretats, que a sobre els vols marginar. Això de pretendre que el teu bot ha de valdre més perquè vius més ample és molt elitista i no gaire democràtic (El que tu dius és "tots sóm iguals, però alguns més iguals que altres")
Per cert, de bon rotllo, o jo vaig molt malament de personatges ilustres Lleidetans (que no diré que no) o Lleida va FATAL de personatges ilustres. De tota la llista només en conec a dos, i per com van acabar els dos i els seus pobles, quasi millor no posar-los com exemple de dirigents.

Babunski ha dit...

I per què hem de donar bots? Què hem d'anar saltant pel món?

R10 ha dit...

Dues coses:
1- Està clar que la meva ortografia està al nivell del meu coneixement en lleidatans ilustres
2- Et proposo alguns lleidetans per afegir a la llista (incomprensiblement els has oblidat).
Carles Puyol (Futbolista d'un gran club), Mari Pau Huguet (Defensora del seu dialecte), Lo Cartanyà (Quota de lleidetans a TV3)

Babunski ha dit...

Carles Puyol no es mereix ser a la llista perquè és un botifler que no es mereix ser considerat lleidatà, de la mateixa forma que no he posat tampoc a la llista ni a Josep mª Fusté ni a José Borrell.
Lo Cartanyà és de Terrassa, no és lleidatà. I la Mari Pau Huguet me l'he descuidada com m'he descuidat molts més il·lustres lleidatans.

R10 ha dit...

Veig que per a tu això dels lleidetans és un grup molt elitista o no és permesa la llibertat d'afiliació. Per jugar amb el Barça ets un traïdor a la terra però per organitzar un munt de guerres, amb els seus milers de morts, per mantenir el teu poder (Indíbil) ets un heroi.

Babunski ha dit...

Uiuiuiui... que aquí vostè afirma coses que jo no he dit en cap moment. Jo he dit que Carles Puyol és un traïdor per jugar al Barça? Jo no ho he dit això... per mi Carles Puyol és un botifler perquè sempre s'inventa alguna excusa per no jugar amb la selecció catalana. I això fa que sigui un mal lleidatà i un mal català que fa que no tingui dret a ser reconegut per mi... ai senyor, senyor... que hi ha vida més enllà del Barça...

Anònim ha dit...

Això ho dius perquè li tens mania.
Jo tampos aniria a fer el payasso contra Costa Rica per a que la FCF tingui més pasta per dietes. Fent el mateix que fa la selecció Murciana (de Camacho) no estàs defensant les seleccions catalanes.
Més enllà del Barça potser hi ha vida.... però és mala vida

Babunski ha dit...

Visca la mala vida doncs... els de Ciudadanos deuen tenir el teu vot assegurat, no?

litu ha dit...

Sobre en Carles Puyol:
Millor defensar les seleccions catalanes a "l'estil Camacho" que no fer-ho gens ni mica. És un botifler.

Sobre lleidetans ilustres... tens un problema si només en coneixes dos. Jo en conec bastants més. Crec que és una greu falta de cultura no conèixer Enric Granados (tot i que aparegui amb una errada tipogràfia al seu cognom) o en Joan Oró.

Personalment, hagués afegit l'Isidre Esteve, però la llista em sembla molt bona i molt completa.

una lleidatana ha dit...

no s'escriu lleidEtans!!! sino lleidAtans!

Anònim ha dit...

LLEIDA ES ESPANYA I SEMPRE HO SERÁ

APRENEU PER FAVOR QUE TOTS SOU I SOM ESPANYOLS.

Anònim ha dit...

i un be negre!! lleida no és Espanya,però de que aneu?????
I menys mal que heu part d'escriure Lleidetans,sembleu Lo cartanyà mateix,mir que era penòs,quina imitació més dolenta de l'accent de les nostres terres,no en tenia ni idea ! ah,la llista dels personatge ilustres està força bé,la faré servir d'ara en endvant,i si la Mª Pau Huguet no hi surt tan és,una altra botiflera....

Anònim ha dit...

Lleida va ser invaïda pels comptes de barcelona al segle XII , visca Lleida independent, no volem ser Barnalunya.

Jaume Orpinell ha dit...

Hola sóc Jaume Orpinell, fotògraf i estic cercant tota la informació possible d'un parent meu (germà d'una besàvia meva) que era de Lleida, es deia Josep Manetes i veig que el cites en el teu Blog, saps un puc cercar més informació?.
Moltes gràcies.
Jaume Orpinell
info@jaumeorpinell.cat
www.jaumeorpinell.cat

Jaume Orpinell ha dit...

Hola sóc Jaume Orpinell, fotògraf i estic cercant tota la informació possible d'un parent meu (germà d'una besàvia meva) que era de Lleida, es deia Josep Manetes i veig que el cites en el teu Blog, saps un puc cercar més informació?.
Moltes gràcies.
Jaume Orpinell
info@jaumeorpinell.cat
www.jaumeorpinell.cat