diumenge, de febrer 25, 2007

Sir Robert Baden Powell

El dia 22 de febrer (curiosament un dia abans del famós 23-F) es celebraven els 150 anys del neixement de Sir Baden Powell, fundador de l'escoltisme i autor del llibre Scouting for a boys, una de les obres més celebrades per diverses associacions sectàries i de culte cap a aquest personatge.

Aprofitant que quan algú es mor (i aquest ja fa anys que cria malves) tothom li tira floretes, els diaris es van fer ressò de les grandeses d'aquest individu. Una d'elles sortia publicada al diari La Mañana de Lleida i estava signada per l'amic Francesc Balcells. En un article a 3 columnes i amb fotografia inclosa, el company Francesc es dedicava a lloar i vanagloriar d'una forma (penso que) totalment esbiaixada les meravelles d'aquest homínid.

El Francesc ens explica com es va fundar la primera patrulla escolta l'any 1907 (posar el nom de patrulla a un grup de nois ja hauria d'esdevenir delictiu) amb una vintena de nois de diferents classes socials. Aquell primer campament fou la fundació oficial dels Boy Scouts. També ens diu que "va saber crear un nou mètode educatiu per als joves (...) reconduint la disciplina i els coneixements militars cap al bé social". Baden Powell deixà escrit que "Esteu sempre a punt per viure i morir feliços: aferreu-vos a la vostra promesa Escolta, fins i tot quan hagueu deixat de ser nois, i que Déu us hi ajudi".

Malgrat totes aquestes coses, penso que l'amic Francesc es deixa de fer algunes observacions en el seu article:
1) Els scouts van néixer en la guerra dels bòers (el famós setge de Mafeking). En aquell temps, Powell com a coronel que era va enviar nois de 12 i 13 anys a la guerra. Tot i que els va enviar en missió d'exploradors de la pau, no deixa de ser una cosa il·lògica i molts van posar en perill la seva vida durant el setge. Va escriure un manual d'Instrucció per la cavalleria... molts valors pacifistes no devia tenir aquest llibre, no?

2) Les primeres patrulles escoltes estaven formades per criatures militaritzades que es dedicaven a explorar (scoutling), passar miassatges i fer guàrdies per poder assistir a les tropes adultes. Això és el que ens queda avui en dia a les associacions escoltes? Malament si ens hem de basar en això!

3) Com a tinent general que va arribar a ser sempre va creure en les virtuts castrenses de la disciplina, el sacrifici i l'esperit de cos. Mai no va renegar dels càstigs que aplicava amb fuetades. Encara avui en dia aquestes "virtuts" es practiquen massa i de forma molt exagerada.

4) S'afirma que fins i tot va arribar a practicar la pederàstia... avui en dia potser estaria empresonat.

Anar d'uniforme i de foulard ha de significar més coses de les que es diuen de Baden Powell. No oblidem que va ser un tinent general i que com a tal es comportava com el que era. Avui ens esgarrifem per la participació de nens a la guerra i al mateix temps lloem la feia de Baden Powell... una situació paradoxal que jo no arribo a entendre.

P.D: Tampoc no puc deixar de dir que l'antifranquisme català dels seixanta es fonamentava en els moviments escoltes catalans inspirats per Josep Mª Batista i Roca fundador dels Minyons de Muntanya i secretari personal del president Companys. Una de les fites més destacades que van dur a terme fou el segrest de la Mare de Déu de Núria durant els dies que Franco visità la vall.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies per llegir l'article Ferran. Era tan llarg que pensava que ningú picaria...
Sempre a punt!
Res a dir de la rèplica a excepció de la pederàstia... entenc que des de fora l'escoltisme causi animadversió i s'acusi de secta i de moltes coses més. Però amb acusacions d'aquest rang no s'hi pot jugar.
Per cert, l'admirat coronel Macià també era militar i dels espanyols i no li qüestionem la seva vàlua, no?
Francesc

Babunski ha dit...

És evident que jo aquestes acusacions no les faig, simplemet són acusacions que històricament s'han associat a aquest home. Per això escric la frase en impersonal quan dic "S'afirma". No sóc pas ningú jo per dir si va fer o no va fer.
Evidentment Macià fou un militar espanyol i va saber rectificar a temps. Però són figues d'un altre paner.
Jo això de barrejar la ideologia militar amb la canalla no ho he acabat mai de veure-ho clar.

croatcatala ha dit...

Gran comentari sobre un grup de gent fosc, sectari, paramilitar i caracteritzat per uns valors com a mínim discutibles (deixant de banda la muntanya, que sembla més aviat una excusa).
GAES per sempre!!!!

Anònim ha dit...

Fosc? Sectari? Paramilitar? Valors discutibles? emmmmm... aconsello que el personal s'ho prengui amb calma a l'hora d'opinar sobre quelcom desconegut... perquè la pot cagar bastant!