divendres, d’abril 06, 2007

Il·legalitzem Unió Democràtica?


"Buenas noches Euskal Herria, somos los Batasunnis, tenemos muchas siglas!". És la cançó que canten uns ninots a ETB-2 i que canten sense parar tots els nens bascos després de fotre's farts de pintxos i abans d'anar a dormir.

Aquesta broma que té tan entretinguts Batasuna, el govern espanyol, el PP i els jutges de l'Audiència Nacional de Madrid s'assembla molt a un joc de sobretaula i, aparentment, està molt de moda. Juguem-hi, juguem-hi. Per exemple, la Fiscalia General de l'Estat demana que s'il·legalitzi el partit anomenat Abertzale Sozialisten Batasuna (ASB) no perquè els seus promotors hagin comès algun delicte, sinó perquè conté la paraula Batasuna. Amb aquesta condició, el fiscal de l'Estat només pot tenir la intenció de fer més emocionant el reglament perquè, en llengua basca, batasuna vol dir unitat, que és un dels conceptes més utilitzats a l'hora de batejar un partit polític a qualsevol indret del món. I, de moment, el món inclou Euskadi. (I si resultaria que el volen il·legalitzar perquè sona a Acebes?.. pronuncieu, pronuncieu ASB ràpid)

Molt bé, doncs juguem a "ni sí, ni no, ni blanc, ni negre, ni bata, ni suna", el joc del moment. D'entrada, hi ha un diputat socialista en perill molt seriós. Es tracta de Paco Boya, d'Unitat (has perdut! has perdut!) d'Aran, la marca del PSC a la vall del mateix nom (Aran, a sobre, significa vall en èuscar, senyor fiscal). A Catalunya, a més, també hi ha llistes municipals per il·legalitzar: una cinquantena de les Candidatures d'Unitat Popular (CUP), a les quals s'han d'afegir els derivats del terme que (la Fiscalia no és mama el dit!) no enganyen ningú, com les d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) i les d'ICV, que tothom sap que estan plenes d'antics militants del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Els sindicats també s'han d'il·legalitzar, començant per la Unió de Pagesos (UP), la Unió General de Treballadors (UGT) i la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC)... o potser l'objectiu és eliminar la nostra Unió Esportiva Lleida.

En fi, jo no voldria donar massa idees, però em sembla que també tindrem un problema amb la Unió Europea.