diumenge, d’agost 26, 2007

El vi de la casa


Una de les sensacions gastronòmiques més doloroses que tenim en el nostre país (quan parlo de país em refereixo a Catalunya, ho dic per despitats o despistades) és el fet de demanar un vi de la casa quan es va a dinar o sopar a algun restaurant. Ja sigui el Bar-Bodega Casa Pepe o sigui la Marisqueria Carballeira.

Si es comet el pecat de demanar un vi de la casa t'endús una sensació comparable a la d'una patada als ous. Et foten normalment un Rioja que te'l venen com a Criança i es queden tan amples. Els catalans no som uns perfectes inútils, sempre podem servir com a exemple del que molt bé s'anomena autoodi. Tenim els millors vins del món i als bars ens donen riojes fastigosos perquè muden més (en català cosmopolita diríem que és més snob).

He tingut la sort de poder gaudir uns dies pel Sobrarbe i la Ribagorça aragonesa i he comprovat com la cultura del vi i l'estima a la terra allà la tenen més arrelada.

Divendres, dinar a Barbastro (poble eclesiàsticament enemic però gastronòmicament amic). Un fabulós dinar a la Frutería del Vero, una bodega del s.XVII amb grans embotits, foie i guisats. L'atenció el client i el tracte dels millors que he pogut comprovar. De postres no pot faltar la foundie de fruites i l'assortit de formatges. Doncs bé, el vi de la casa que ens van servir fou un Cavernet Sauvignon 2002 del Viñas del Vero. Un vi molt més que correcte i de la terra, evidentment amb D.O. Somontano.

Els sopars al restaurant Marboré de l'Hotel Barceló Monasterio de Boltaña. Uns plats exquisits amb una originalitat absoluta i per acompanyar-los un Montesierra Crianza 2003, evidentment de la terra i D.O. Somontano.

Dissabte un dinar al Bodegón de Mallacán, el millor restaurant d'Aínsa. El dinar en un portxo de la fabulosa Plaça Major d'aquesta vil·la medieval amb uns bons acompanyaments de ceps (ara ja comença la temporada) en la majoria de plats i assaborint les fabuloses anques de granota. El vi de la casa també un Montesierra Crianza.

I per acabar anem fins a Benasque, a la vall de Benàs. Anem a dinar a l'Hotel Círia perquè el nostre restaurant de referència, el Casa Tous de Linsoles estava ple. Demano una cassola de mongetes seques (judiones) amb orella i després un xuletó a la llosa. Evidentment la carn del Pirineu i les raccions dignes de restaurant de muntanya. El vi de la casa un Cabernet Sauvignon-Merlot 2003 del Viñas del Vero.

Tant problema tenim els catalans per oferir els nostres vins? Perquè no oferim un Raïmat, un Sanui o un Seró? Ja no dic un Cérvoles, ni un ODA, ni un Monestir del Tallat... però cony... que amb els Riojas que ens donen pels bars he d'acabar demanant sempre grasiosa!!

9 comentaris:

litu ha dit...

Jo estiuejo en aquella zona desde que vaig neixer i el que dius es cert. El vino de la casa es un Somontano, sempre.

Per cert, un dels restaurants que ha millorat molt es el asador de Fiscal (pertany al complex Vertigo, que inclou discoteca).

Obviament, no puc deixar de recomanar-te un classic com Casa Fraucas de Sarvise, tot i que hagi perdut una mica (pel meu gust).


(Perdo per la manca d'accents, pero no estic al pais i no puc posar-los)

sa i jo ha dit...

Amic Babunski, molt agradable aquest post amb reminiscències motxilleres!
La crispació anti-barcelona s' ha fet una mica pesada o sigui que la autocritica constructiva va força be.
Recorda que el pais no és Lleida 1- Barcelona 0. Sinó que el 2014 Catalunya 1- Espanya 0. Ho celebrarem amb un Gotim Bru. O amb Coca-Cola, tant li fot!

Babunski ha dit...

Litu, veig que et coneixes força la zona. M'apunto el de Fiscal, que crec que està prop de Boltaña per la carretera que va cap a Biescas sinó m'equivoco. Però realment ells sí que saben valorar el seu vi. Aquí a Catalunya sembla que tot lo dels altres ha de ser més bo... punyeteres manies!

Company jo i companya sa... felicitar-vos pel vostre nou estat civil primer de tot... ja veureu el què és ja... I tu creus en el 2014?

R10 ha dit...

Jo sóc bastant incult en el tema vins, però per mi demanar un vi de la casa vol dir demanar el vi més barat que tinguin (per això et donen el rioja).
He estat de vacances i feia 15 dies que entrava al blog. Totalment d'acord (que no serveixi de precedent) amb el post de Mr Marshall.

P.S. Primera jornada de 2ªB i al partit televisat de TV3 tornen a sortir els de sempre ... perquè després et queixis ...

P.S.2 Què ha de passar el 2014 ?

Babunski ha dit...

HOme, company r10! El post de Mr Marshall te'l dedico ja que me'l vas demanar.
Sí, sí... aquest diuemnge van televisar el partit de la Grama.
Que què passarà el 2014? No res, que seguirem sent espanyols cornuts com sempre.

R10 ha dit...

El que jo no entenc és com s'ho fa Mr Marshall per donar pel cul com si tingués majoria absoluta quan necessita Esquerra i/o CiU per governar !!!!!

croatcatala ha dit...

És que vas a uns antres... Si et moguessis pel Penedès o el Priorat, o fins i tot per la zona d'Alella (tot i que això requereix l'esforç d'entrar al Barcelonès), no pateixis que t'oferiran sempre els vins de les respectives DO. Però ja se sap, els del Segrià no sabeu valorar els magnífics Costers del Segre de què gaudiu. Cap problema, ja ens els fotem a Barcelona.

Babunski ha dit...

Que a Barcelona t'ofereixen vins catalans per defecte? Osti! Doncs encara no n'he trobat cap! Bé, només un, el restaurant l'Oliver que de vi de la casa tenen un Flor de Grealó d'Artesa de Segre.

Al Priorat i a l'Empordà sí que t'ofereixen sempre vins de la terra.

dani (kardone) ha dit...

tens tots la raó del món. jo treballo a restaurants i només he tingut com a vi de la casa (negre, en blancs i rosats n'he tingut bastants) un de catlà: el gran caus, que per cert no està gens, però gens, malament. a tots els altres llocs o no hi havia o era un fotut rioja criança com n' hi ha tants...