dissabte, de febrer 02, 2008

800 anys del rei Jaume


Per un dia deixarem de banda el republicanisme i donarem un cop d'efecte a la monarquia, però a la de la bona... Per a commemorar els 800 anys del naixement del Rei Jaume I us transcric un fragment del Llibre dels Fets on queda palesa la importància dels lleidatans en aquells temps (no com ara). I en aquell temps teníem un bisbe com calia, no com el pocavergonya que tenim ara...


126. E passaren a Euiça, e preseren terra menys de negun contrast que nols faeren los de la Ila. E uengueren ab los cauals armats, e ab les naus, e ab los lenys al port Diuiça, e aqui fermaren ses albergades, e combateren la. E quant agueren los genys parats, lo feneuol que no tiraua tant tiraua a la uila, el trabuquet al castell. E quan uiren quel mur se trencaua de la uila per lo feneuol que hi tiraua, començaren de cauar, e quan los de la ost uiren que hora era del combatre, asseiaren los primerament de batayles menudes: e quan uiren que hora era quels combatessen, armas tota la ost, e prengueren tota la una cerca del mur de la vila. E quan uiren los sarrains que aquela hauian perduda es basaren se, e parlaren pleyt ques retrien. E Johan Xico, qui era de Leyda, fo lo primer hom qui entra en la cerca del mur de la uila. E aixi hagueren en esta manera la ulia el castel, si quel trabuquet noy tira pedres. E pus que Euiça fo presa, moltes uegades hi uengueren galees de sarrains, e la merçe de Deu, preseren hi totauia major mal que noy pogueren fer.

1 comentari:

Benji ha dit...

Ferran! quin plaer veure't tant per la xarxa!!! Sabia que comentaries lo del senyor encarregat. En fi, salutacions del teu germanet!!!! (Per cert, tot aprovat, he arribat a la meitat net!!!) Una abraçada (rollo teletubbie) des de les comarques gironines!