diumenge, de juny 22, 2008

Bon estiu!!!!


Ahir a les 01:59 de la matinada el sol va entrar en el signe de Cranc i, per tant, arribava l'estiu oficial (que ja em diran quines hores són aquestes d'arribar l'estiu; vostè veu normal que un estiu arribi a les 2 de la matinada?).

Els catalans (i les catalanes) li donarem la benvinguda dimarts amb la tradicional revetlla de Sant Joan, que els més petits (i petites) han d'aprofitar més que mai. Recordeu que la Unió Europea prohibirà l'ús de petards (bengales incloses) als menors (i a les menors també) de 12 anys el 2010.

D'altra banda, avui és un dels dies més llargs de l'any però no l'únic, ja que, fins dimarts, cada dia gaudirem de 15 hores i 12 minuts de sol. El sol surt a les 6.18 hores i es pon a les 21.30 h. Dimecres que ve, el dia 25, el sol ja sortirà un minut més tard. Les tardes més llargues, però, les tindrem els dies 27 i 28, en plena revetlla de Sant Pere, quan el sol es pondrà a les 21.31, un minut més tard que avui. Fixeu-vos també que aquests dies les ombres són més curtes que mai, ja que el sol està situat molt amunt i als migdies és just a sobre dels nostres caps (si sabem una mica de trigonometria veurem que la tangent de l'angle que formen els raigs solars tendeix a infinit en aquests dies).

A l'estiu tota cuca viu i arriben les mosques i els mosquits, que comencen a criar amb temperatures de 25ºC o 30ºC. A partir d'aquí, a més calor més crien (es aplicable a l'espécie humana?) i, per tant, més n'hi ha. Atenció si veieu gaires mosques a casa vostra, ja que fan vida a una distància d'entre 100 i 500 metres d'on ponen els ous i una sola mosca n'acostuma a pondre 500. Poden volar a velocitats de 65 km/hora (en SI 18,06 m/s pels físics meticulosos) i recorren uns 10 km cada dia. N'hi ha que arriben als 30 o 32 km en un sol dia.

A Catalunya també és notícia el mosquit tigre al Vallès i la mosca negra a les Terres de l'Ebre (que ja puja fins a Maials). Aquest estiu hi haurà menys mosques negres gràcies a l'abundant cabal del riu Ebre que s'ha endut les algues on habitualment ponen els ous (gràcies conseller Baltasar). La mosca negra és molt sibarita i només pica entre quarts de set i quarts de deu tant del matí com del vespre. Si el que us pica és el mosquit de tota la vida sapigueu que, igual que la mosca negra, ataca a primera o a última hora del dia, mai durant la migdiada. Per cert, només piquen les mosquites durant l'època de reproducció. Ens injecten un líquid verinós i el nostre cos respon a aquesta minúscula gota de verí enviant més sang a la zona. Això, justament, és el que beneficia la mosquita, ja que la sang (el seu aliment) va cap a ella en més quantitat. Les femelles necessiten la sang per madurar els ous que després ponen dins l'aigua. Els mosquits mascle, en canvi, s'alimenten només dels vegetals, sobretot de les flors.

Després de tot això i afegint les meduses... Bon estiu a tothom!

7 comentaris:

Anònim ha dit...

EspaÑa a semifinales con San Iker Casillas y Polonia fuera en la 1ª fase, vaya selección más representativa habeis escogido...

Anònim ha dit...

Visca el socialisme!!!!!!!

Babunski ha dit...

Carai amb aquest primer anònim...no ha degut entndre res del qu he escrit.

croat català ha dit...

Mira que es fa pesat, un matemàtic escrivint sobre l'estiu...
;-)

quasiningu ha dit...

..sempre m'havia semblat bonic l'estiu..i tan senzill...la ignorància:)

Benji ha dit...

Ferran...
La màxima inclinacio del sol, que coincideix amb la màxima durada del dia (solstici d'estiu) depen de la latitud. Així, si bé a l'equador terrestre si que tenim els rajos solars perpendiculars a un hipotètic pla terrestre, a les terres lleidetanes aquest angle variarà entre els 70 i els 76 graus d'inclinació. A Girona, 74º per ser més concrets.

De tangent infinita (90º d'inclinació) doncs, res de res

Una abraçada a tu, un petò a la teva dona i un pessic a la galta d'en Guillem!

Murphy ha dit...

Molt bon estiu per a tu també!