divendres, de juny 06, 2008

Efemèrides


Aquesta setmana han tingut lloc un parell de dates històriques que crec que són interessants de recordar. Una ja la recorden els professors d'història, però l'altra no crec pas (i menys el que conec jo que l'únic equip que coneix de futbol és aquell de cuyo nombre no quiero acordarme).


1) Avui 6 de juny es compleixen els 200 anys de l'inici de la batalla del Bruc, que va significar la primera derrota de Napoleó a Europa. L'episodi més famós dels enfrontaments entre els guerrillers catalans i francesos és el del timbaler del Bruc. Diu la llegenda que la reverberació entre les roques de Montserrat del tambor d'Isidre Llusà, un noi de 16 anys de Santpedor, va fer creure als francesos que s'enfrontaven a un gran exèrcit i van escampar la boira cames ajudeu-me. El comandant lleidatà Joan Baget va guardar el tambor del timbaler a l'edifici del Roser (aquest tan emblemàtic que es convertirà en Parador de España), fins que Lleida la va donar a Igualada. Passant molts dies pel carrer Joan Baget, me n'adono que ha perdut els galons i ja no és comandant al rètol, deu ser cosa que això de posar comandant no queda gaire progre, ni d'esquerres, ni multiculti, ni sostenible. I una altra reflexió... per què al 1707 no hi hagué un Isidre Llusà que fent ressonar un timbal al tossal de la Moradilla posem per exemple, fotés fora els espanyols de Catalunya?

2) El dijous 5 de juny es commemoraven els 15 anys (els anys múltiples de 5 sempre es celebren) de l'ascens de la Unió Esportiva Lleida a la 1a divisió. Aquell dissabte a la tarde de 1993, en la vigília d'unes eleccions municipals, el Lleida guanyava 3-0 al Badajoz i s'assegurava 2 partits abans d'acabar la temporada l'ascens matemàtic a la divisió d'honor futbolística (espanyola, quin remei!). Un ascens que sembla que ja hagi quedat oblidat per tothom en aquesta ciutat. Ja no dic a la resta de Catalunya perquè crec que no es van ni enterar d'aquest fet. L'any que Lleida va fer més propaganda de la ciutat arreu del món guanyant al Barça, al Madrid i fitxant un jugador que acabava de guanyar la Intercontinental com era Gustavo Matosas. I què queda d'aquell fet històric? Doncs bé, uns historiadors (que suposo deuen saber molt d'història) del Museu d'Història de Catalunya (poca broma que això és sèrio!) han fet un vídeo titulat Catalunya.cat en el qual han reflectit els fets trascendentals de la història de Catalunya dels últims 26 anys. I saben què hi surt? Un dels moments del vídeo és l'ascens del Lleida! (bestial, no?). Ni la premsa ni la societat ens ha reconegut mai res, però els historiadors posen el Lleida al costat de Jordi Pujol, Calvo-Sotelo, Salvador Espriu, Banca Catalana, Felipe González, Heribert Barrera, el Guti i molts més. Gràcies historiadors per donar-nos tot el que els periodistes ens roben.

6 comentaris:

Albert ha dit...

Ostras, gran dia el dia del ascens, encara em fa mal la relliscada que em vaig fotre al saltar al camps amb la gespa humida, grans records.
Ara que per fixatxe bó el del Soren Andersen, gol el dia del debut a Anoeta ( per cert pregunta trivial : Quin és el primer equip que ha guanyat en partit de lliga a la reial Societat a Anoeta ?¿? LA UNIO ESPORTIVA LLEIDA).

wilmanet ha dit...

Hola!

Et pregaria si us plau que evitessis linkar de forma directa les fotos del meu blog en el teu, ja que la persona que paga l'ample de banda per la descàrrega de la foto sóc jo. No tinc problema per temes de creative commons que et copiïs la imatge, però no trobo just que tiris de l'ample de banda que estic pagant jo.

gràcies, wilmanet.org

Babunski ha dit...

Ok wilmanet. Solventat. Ja he canviat la foto.

10r ha dit...

Reconec que és un gran mèrit arribar a jugar a primera (equips molt més grans, com el Figueres, no ho han aconseguit mai) i és un vergonya que els periodistes de Barcelona no ho vegin així.
És un escàndol que el 5 de juny no sigui diara nacional. Mentre que els històrics del Figueres es coloquen a les banquetes de Barça, Espanyol i Selecció Catalana ningú recorda el mítics jugardors del Lleida que van aconseguir l'ascens. Indignant !!!!!!

Per cert....una gran victòria la del timbaler, fer fora Napoleó (i el ideals de la revolució francesa) per a fer tornar reis absolotistes i nobles decadents.....

Babunski ha dit...

I el Tontín Márquez entrenador de l'Espanyol... pobre Espanyol, com gosa contractar aquest individu? I Pitu Duran encara no entrena? I Jordi Condom? I Puche?

Realment, veus molta diferència entre un govern de José Bonaparte i un de Ferran VII? Sí al cap i a la fi tot és el mateix! Si poguéssim portar una guillotina a la Zarzuela...

10r ha dit...

Coincideixo amb tu en veure molt negre el futur de l'Espanyol i en preguntar-me que se n'ha fet del grandíssim Pitu Duran.
Jordi Condom i Puche són del Palamós, els falta Glamour.