divendres, de gener 30, 2009

Classe de física pel conseller Saura


Suposo que per motius de feina tendeixo a orientar els meus (i meves) alumnes sobre el seu futur estudiantil i professional. Com aquest aspecte vocacional el duc a sobre tot el dia i el bloc ja sap que és un servei públic, m'agradaria oriental en els estudis al conseller Saura. Des de la meva humil perspectiva recomanaria al conseller que es gradués en ESO, li aniria bé, amb algun curs CEAC o CCC mateix. A veure si així consolida les competències bàsiques de física. És que l'altre dia va afirmar que amb això del 80 només es perdia 9 s de temps per cada quilòmetre recorregut. Permeti'm, conseller, que li faci algunes observacions al respecte des del punt de vista d'un pobre llicenciat i no d'un senyor conseller amb molts màsters i postgraus i moltes coses més, no?

Suposem un viatge Lleida-Barcelona en condicions estàndard (1 atm de pressió i 298 K). Per si hi ha algun científic (o científica) tocanassos llegint el bloc ja li dic que per facilitar la lectura no faré els càlculs en unitats del Sistema Internacional i les dades d'espai tenen un error absolut de 0,1 km i les de temps d'1 s.

Contem que agafem l'autovia A2 als Alamús. De Lleida fins a Castellolí, excepte algun petit tram insignificant, puc anar a una velocitat de 130 km/h (sí, sóc insostenible i incívic, però vaig a 130 que crec que el ràdar no agafa fins a 132 km/h). Aquest tram de 97 km es fa en 44 minuts i 46 segons. Cap problema.
Des de Castellolí fins a Martorell no sé per quins motius cal anar a 100 km/h. (el 80 del Bruc no el fan ni els cotxes dels Mossos) Així que aquest tram de 24 km que podria fer en 11 minuts 4 segons l'he de fer en 14 minuts i 24 segons.
De Martorell a Sant Vicenç dels Horts puc anar a 130 km/h (ui! que insostenible!) un altre cop i els 9 km d'autovia els faig en 4 minuts i 9 segons.
I suposant que volem entrar a Barcelona per la Diagonal (si entrem per la Ronda del Litoral els càlculs serien moooooolt pitjors!), els últims 6 km de recorregut que hem de fer a la vertiginosa velocitat de 80 km/h cal fer-los en 4 minuts i 30 segons, quant es podrien fer en 2 minuts i 46 segons.

Conclusions:
a) Sé molta física. Gràcies.
b) Un trajecte de Lleida-Barcelona que podria fer en 62 minuts i 45 segons resulta que per ser sostenible, multicultural i ecosocialista l'he de fer en 69 minuts i 49 segons. És a dir, suposa una pèrdua de temps de 7 minuts i 4 segons, que en forma percentual representa un 11% més de temps. En estadística, qualsevol percentatge per sobre del 10% ja és prou significatiu. Per tant, és una pèrdua de temps significativa.
c) Tenint en compte només la zona 80, la diferència de temps entre la velocitat torracollons i la velocitat normal per tota la humanitat és de 1 minut i 44 segons. Si ho comparem amb els 6 km de recorregut surt que anant a 80 em retardo 17'3 s/km. Gairebé el doble dels 9 s/km que deia el conseller Saura.

Sr Saura, sé que no em podrà agrair el que he fet per vostè en aquest post. Ara, si vol fer-me cas faci cas d'aquell antic anunci de la Generalitat i Graduï's, ara pot. I si pot ser, mentre està estudiant els conceptes bàsics de cinemàtica deixi'ns en pau.

8 comentaris:

Oscar 7m76 ha dit...

Ets un puto crack. Però jo només matiso que perquè el senyor (?) Saura pogués aprendre les nocions bàsiques de la física primer hauria d'apendre a llegir i a contar fins a 10.

Oscar 7m76 ha dit...

Per cert, suposo que el fet que aquest insigne Conseller hagués jugat a futbol a les categories inferiors del Bar$a fins a una edat bastant avançada no té res a veure amb el seu volum de matèria gris, oi que no professor Babunski?

Babunski ha dit...

Òstia! Aquest bípede va jugar al Barça? Ara entenc moltes coses sobre el funcionament del seu hipotàlem...

Ferran ha dit...

Hehe... molt bò el post; espero que l'ínclit conseller insuportable el llegeixi i et faci cas (sobretot en l'última part: que ens deixi en pau!).

Bon cap de setmana.

Albert ha dit...

Aquest home deu tindre email institucional, no ?¿? doncs li podriem passar el link del post, i.... listo calisto !!!!

Montse ha dit...

I mira que ho has explicat bé, eh? Però... de veritat penses que aquest xic té el cervell com per entendre't? Vols dir que és capaç de respirar i menjar xiclet alhora?
Jo, personalment, he vist gats de guix que segur que li superen el coeficient intel·lectual... (Segur que és un ACI, jejeje)

Anònim ha dit...

Aquest post demostra la utilitat dels radars.
Es va a 130, no per que es sigui conscient de la velocitat, sinò per que no ens detecten, per tant si no haguessin radars, per tota la humanitat, aquesta que parles, els 200 també els hi seria una velocitat curta.

Babunski ha dit...

Òndia... un paio anònim d'ICV que llegeix el meu bloc i pel que veig tampoc li ha quedat entès del que va... pobrets... un ACI...