divendres, de maig 22, 2009

Posats a il·legalitzar...

Finalment no s'ha il·legalitzat la llista d'Iniciativa Internacionalista-Socialista. Quina llàstima, amb les ganes que tenia d'il·legalitzar... De fet tinc unes ganes boges d'il·legalitzar alguna cosa que comenci amb el nom d'Iniciativa. però bé, sempre podem buscar unes quantes relacions en l'entorn abertzale i començar a il·legalitzar a tort i a dret com aquell qui no vol la cosa.

La número 2 d'Iniciativa Internacionalista, la candidatura proclamada vàlida per la Junta Electoral, impugnada per la fiscalia de l'Audiència Nacional i l'Advocacia de l'Estat, però tornada a ser readmesa per no sé qui, és Doris Benegas, germana de l'històric diputat del PSOE Txiki Benegas, el qual el 5 de maig passat estava a primera fila durant la investidura del nou lehendakari Patxi López al Parlament pseudo-basc (ara).

Doris Benegas, nascuda a l'exili de Caracas (com son germà), ha liderat com a advocada laboralista des dels anys setanta les reivindicacions de les esquerres a Valladolid (sí, sí, es veu que a Valladolid hi ha esquerres tu!) . L'any 2000 va fundar Izquierda Castellana, una formació que sovint ha estat present al Fossar de les Moreres als actes de l'Onze de Setembre i que segurament ja deu estar sent investigada per la llei de partits.

Però casos com aquest per Euskadi n'hi ha a punta pala... investigo una mica més i trobo els germans (i germanes) O'Shea: Paloma, Covadonga i Iñaki: la Paloma, amb títol de marquesa, està casada amb el banquer Emilio Botín; la Covadonga és numerària de l'Opus Dei i va dirigir la revista Telva, i l'Iñaki és exmembre de la mesa nacional d'Herri Batasuna. De fet, amb aquests noms, no m'hagués esperat que l'Iñaki fos numerari de l'Opus i la Covadonga membre d'Herri Batasuna, no creu? I què em diu d'un possible estudi de la il·legalització del Banc de Santander? I de l'Opus Dei?

I esperi, esperi... hi ha coses més aspactaculars. Encara més rocambolesca és l'estructura de la família Castells: Miguel Castells Adriaensens, ja mort, va ser notari i dirigent durant la Transició de Democracia Cristiana Vasca i candidat d'UCD el 1977; un dels seus sis fills és Miguel Castells Artetxe, advocat, senador i diputat d'Herri Batasuna, que va defensar acusats pel procés de Burgos i va xiular els reis (amb censura de TVE?) a la Casa de Juntes de Gernika el 1981; una filla de Miguel Castells pare és María Teresa Castells, que regenta des de 1968 la llibreria Lagun de la plaça de la Constitució de Sant Sebastià, l'establiment més atacat per la kale borroka en tota la història; el marit de María Teresa Castells és José Ramón Recalde, exconseller socialista d'Educació, que va patir un atemptat d'ETA el 2000.

I dels Recalde als Rekalde. El que emparenta José Ramón Recalde amb l'escriptor i exdirigent d'ETA Ángel Rekalde és un parentesc llunyà per part de pare. La germana d'Ángel és Izaskun Rekalde, exdona de Santiago Arrospide Sarasola, Santi Potros, excap de l'aparell militar d'ETA. Per cert, Arrospide Sarasola, que va ser detingut el 1987 a Anglet i va ser acusat d'atemptar a Hipercor, estava amagat en el moment de la seva caiguda a casa de Joseph Xabier Guimon, cosí de l'aleshores parlamentari d'Alianza Popular Julen Guimon. Aquest diputat també havia fundat, com l'esmentat Miguel Castells Adriaensens, Democracia Cristiana Vasca i va acabar també a UCD.

I després em diuen que a casa meva som raros...

4 comentaris:

Ferran ha dit...

Hòstia, aquest post és boníssim! L'hauries d'enviar als diaris perquè te'l publiquin, de debò; ara me'l rellegiré per pillar connexions que se m'han escapat...

Molt bò!

David ha dit...

La teua gran tasca d'investigació és digna d'elogi, Ferran. Un gran article, sí senyor.

Babunski ha dit...

Jajjaja... sí, sí, m'ha quedat força ben investigat. Però a Euskadi us faríeu creus de les relacions estranyíssimes que podríeu arribar a trobar.

Hi ha un llibre que parla d'això que quan recordi el títol ja us el diré.

Babunski ha dit...

Ja he trobat el llibre:

Antoni Batista "Diario privado de la guerra vasca" (Plaza y Janés, 1999)