divendres, de novembre 27, 2009

La indignitat d'Espanya


Aquest és un post conjunt que els (i les) blocaires catalans (però catalans-catalans, no d'allò que en diuen català però que després vota a Carme Chacón) estem publicant, per a veure si s'enteren per allà baix al país veí que ja n'estem fins més avall de l'escrot (o de l'ovari) de ser robats, vexats i humiliats. L'Estatut és mort (ja va néixer com un abort), i se'l poden quedar al TC, que en facin confetti. El que ens cal és una nova Constitució, això sí, catalana. I ja de pas una duana a Almacelles.

Vivim sotmesos a un Estat que es va quedar ancorat als anys setanta del segle passat. Les seves institucions, conceptes i actituds són hereus del règim franquista, i esclaus d'una transició feta a pedaços per mirar de contentar tothom. La Constitució Espanyola és considerada per molts el súmmum del consens, però no va ser així. Tot i que segurament era el que calia en aquell moment, la Constitució Espanyola va ser el súmmum de la claudicació.
La Constitució d'un Estat ha de ser un reflex de la societat que articula, i les societats, per definició, canvien i evolucionen, i al seu pas ho ha de fer la Constitució. Una Constitució que ha estat vigent sense canvis importants durant trenta anys ja no és, sens dubte, una bona Constitució.
Com deia al començament, vivim en un Estat esclau de les decisions preses fa trenta anys, amb la precisió que el moment requeria, i el salt al buit cap a la Democràcia d'aquell moment està passant factura ara. Si en aquell moment no es va preveure que els arcs parlamentaris, les dinàmiques econòmiques, socials i polítiques podrien canviar, ara és el moment de modificar-la per contemplar-ho. Si en aquell moment no es va preveure que el model de Tribunal Constitucional quedaria obsolet, ranci, antidemocràtic i intervingut pels altres dos poders, ara és el moment de canviar-ne el funcionament. Si llavors no es va pensar que l'Alt Tribunal s'havia de pronunciar sobre una Llei Fonamental abans que fos aprovada per les Cambres i refrendada pel poble, i que fer-ho al revés era una aberració, ara és el moment de tenir-ho en compte.
Ara és el moment de reformar de dalt a baix el text legal bàsic que ens lliga a tots, i si l'Estat on som inclosos pensa que aquesta Constitució està massa bé com per canviar-la, si els seus polítics i institucions tenen el nostre poble en tan baixa estima com per no voler adaptar-se als nous temps, no hi fem res en aquest Estat. Si aquest Estat no vol avançar, és el moment definitiu per a que avancem sense ell.

6 comentaris:

Miki ha dit...

El primer paràgraf es un afegit teu, a l'editorial no?

Bueno, res, pero dir que no son catalans-catalans qui pot votar a la chacon, bufff... s'ha de portar una marca especial per ser català-català o que?

Babunski ha dit...

No, no cal. Però qui vota la Chacón és espanyol.

Albert B. i R. ha dit...

La crida desesperada de la premsa catalana al TC pk no ens re-re-retalli l'Estatutet per així evitar que creixin encara més els independentistes és ben penosa. Però un senyal, tb, que anem bé!

Miki ha dit...

Coi ho recordare, si de cas fes un blog per ser un bon català-català, vull dir que comenci que si no se es de reagrupament, ja es impossible que ho siguis.

Per que l'estatut també el va recolsar convergencia per tant, tampoc son catalans-catalans. Després d'ERC, ja com no us parleu, pues tampoc ho son... encara que molts de reagrupament encara pertanyin a ERC...

Babunski ha dit...

No cal fer un bloc per saber què cal per ser català. Simplement no ser espanyol. Ara mateix ser català espanyol és incompatible.
Bé, també depèn del que entens per ser català. Si entens que català és qualsevol que viu a Catalunya és tan català Joan CArretero com Albert Rivera. Però ser català no és només això.

Jordi ha dit...

No seria bo crear un bloc que es digués Moviment Blocaire per Catalunya o algu així? Cada cop tinc més ganes de defensar Catalunya i la seva independència.

Salut