divendres, de febrer 04, 2011

Una Sammiquel sisplau!


Per estar ben ambientat cal que llegeixi l'article amb música de fons. La música hauria de ser de Lo Beethoven, o els Conde Boira, o de Roger Mas, o dels Lexu's, o de la Violeta, o del Petit de ca l'Erill, o de la Ruta de les Estrelles.

Tenim un dels millors motoristes del món: Marc Márquez. Un bioquímic de reconeixement mundial com Joan Oró. Un cardiòleg admirat per tot el món com Roc Pifarré. La primera metgessa va ser la doctora Martina CAstells, un famós lluitador ilergeta que va plantar car a Pompeu, Indíbil, el músic Enric Granados o descobridors com Gaspar de Portolà. La plana nostra va a aportar a Catalunya un president de la Generalitat que va morir per defensar-nos, Lluís Companys. Els lleidatans no necessitem jugadors de futbol que tot i viure fa 15 anys a Catalunya no saben ni dir "bon dia" en català. Fins i tot tenim actrius com la Maria Pasqual, coneguda com Lapiedra i que és filòloga catalana. I un dialecte propi amb diccionari inclós!

Tenim el millor oli del món, l'oli de les Garrigues, els tarrons d'Agramunt, les figues d'Alguaire, els préssics de Pinyana, la pera llimonera, la pera blanquilla, la mansana de Barbens, la pera argamota, la pera cirera, la pera d'agost, la pera perutxa, les aumelles del sud del Segrià, els granados, les aurelletes, les coques de recapte d'Artesa de Segre, les de Camarasa, les del Pont d'Alentorn, les de Targa, els Costers del Segre, els panadons i la coca de Sarroca. Les aringades amb raïm, la cassola de tros, el formatge i la mel del Montsec.

Fem festes internacionalment reconegudes com l'Aplec del Caragol. Fem la Fira de Sant Miquel i la de Sant Josep. Els vestits de paper de Mollerussa, la TRansegre, el ranxo de Ponts i la Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià. El teatre de Targa i la terrissa de Verdú. L'Akelarre de Cervera.

Tenim la Seu Vella, la col·legiata d'Àger i l'Estany d'Ivars. El monestir de Vallbona de les Monges i el parc de l'Aiguabarreig a la Granja d'Escarp. Els vilars d'Arbeca, la serra del Montsec i el monestir de les Avellanes. El congost de Mont-Rebei i el Centre d'Observació de l'Univers d'Àger. Els castells de la Segarra i del Sió, Montfalcó Murallat i Montsonís.

I, per últim, tenim la fàbrica de Sammiquel. Amb la qual fem txampús. La cervesa més produïda i exportada del món. Arrelada a la ciutat i a les seues festes i tradicions. Patrocinadora de l'Aplec. Què més volem? Ah! I a Bell-lloc hi ha la malteria de la Damm... però crec que no ho saben ni ells (Ells vull dir els de la Damm, no els de Bell-lloc).

6 comentaris:

XeXu ha dit...

M'ha agradat molt llegir tot el que teniu a Lleida, és bo de saber perquè no tot arriba al públic, i si es destaquen coses de Catalunya, s'ha de donar importància a la terra ferma, el territori més gran. Però com que sé que això és una crítica als de l'Estrella Damm per deixar-vos una mica de banda, t'he de dir que ho sento, però que els anuncis de la Damm estan molt ben trobats i enganxen sempre. Tampoc no han dit res del meu poble, saps, però potser no hi havia res a dir tampoc. Els anuncis de San Miguel són tan insuportables que jo no bec aquesta cervesa mai, abans prenc una coca-cola, que també m'agrada. Li tinc mania perquè odio els seus anuncis. Ja veus, la publicitat funciona, almenys a la inversa. Ah, i suposo que sí que l'exporteu molt, però no serà a Barcelona, on no es veu a massa llocs. I com que no es veu, tampoc no es beu, és clar.

Babunski ha dit...

Ja ho vaig experimentar els 6 amys que vaig estar a Barcelona. Era impossible trobar una Sammiquel (tal i com li diem aquí). Jo, és que l'Estrella la trobo horrible de gust. En canvi, la Sammiquel, i deixant de banda l'aspecte sentimental, de gust la trobo 1000 vegades més bona!

Anònim ha dit...

No bec cervesa, pel que no sóc consumidor ni d'una ni de l'altra. No puc comparar gustos. Pel que fa a la gent dle meu voltant, això sí, tots Estrella.
Bona reivindicació d'unes Terres que sembla que sempre acaben oblidades.

kweilan ha dit...

Bona ressenya!

Dani R. ha dit...

Goita! A mi em passa al revés, la Sammiquel nongrada i en canvi l'Estrella em sembla 1001 vegades més bona.

Això demostra que o no tenim paladar cap dels dos o que estem carregats de punyetes els dos.

PD.: Per què el Maresme està a la zona vermella si l'anunci tampoc diu res del quetenim?

r10 ha dit...

El primer cop que vaig veure l'anunci ja vaig pensar notaries l'absència de referències a la Terra Ferma.
Girona mola més, és així i punt. No cal fer-se mala sang. Pensa que, gràcies a això, a Lleida s'hi està molt més ample.
Jo també sóc d'Estrella i penso que la San MiGuel (on l'has vist la q?) no val res.