diumenge, de juny 19, 2011

Una Paeria vintage

Després de les eleccions municipals del 22-M em dóna la sensació que a la Paeria han agafat la màquina del temps i han retrocedit fins als anys 80. Una Paeria amb només 3 formacions polítiques: PSC, CIU i PP que evoca els temps del Siurana, el Francesc Villanueva, el Jaume Magre, el Pere Yuguero, la Marta Roigé, el Guillem Sàez i el Carlos Gómez Estopiñán.

El PSC ha passat el corró i s’ha quedat l’Àngel Ros com a cabdill únic a l’ajuntament. Ell i catorze regidors més té el PSC (o el PSOE, depèn de si escoltes l’Àngel Ros o la Tere Cunillera!) a la Paeria. Uns regidors que en el cas d’haver-hi llistes obertes molts d’ells haguessin tret menys vots que els neofatxes d’UPyD (81).

CIU continua com sempre. Ara un regidor amunt, ara un regidor avall. Sembla que ni presentant a Superman (amb permís de Manuel Oronich) podria guanyar ara mateix. Al professor Zaballos, que té una molt bona oratòria li recomanaria que cridés una mica més, que per fer-se lloc en política a vegades és el que cal. Una travessia pel secà els espera al grup municipal de CIU.

I això del PP sí que és de jutjat de guàrdia. Per molt que em posi a reflexionar no puc entendre que 7410 persones hagin votat la Inma Manso. Les vegades que l’he sentit parlar m’ha mig trencat els timpans. No entenc com una persona amb el seu nivell de català pot aspirar a ocupar un càrrec a la nostra Paeria. Aquest dijous vaig assistir amb uns alumnes meus al Plenari dels Adolescents i sentir-la parlar produeix vergonya aliena. Com puc exigir als meus alumnes que dominin la llengua catalana quan senten que una portaveu d’un grup municipal parla d’aquella manera?

Amb tot això, quin debat pot generar aquest ajuntament amb només 3 forces polítiques? 8415 vots ens hem quedat sense representació (parlo en primera persona perquè el partit que vaig votar jo també s’ha quedat sense regidor). Això representa el 19,3% dels vots emesos (sense comptar els blancs ni nuls). Què volen que els digui, una salvatjada deixar el 19,3% dels votants sense representació. Si ho volen comparar, CIU va obtenir 8212 vots i té 6 regidors. No ho troben il·lògic? Culpa d’una llei d’Hondt i d’un sistema electoral que tots els partits diuen que volen canviar i que mai no troben el moment, curiós...

Si en aquestes eleccions haguéssim fet un sistema de proporcionalitat directa entre vots i escons sense tenir en compte el llindar del 5% mínim per poder entrar a la Paeria ni la llei creada per Victor d’Hondt la composició hagués estat de PSC 13; CIU 6; PP 5; ICV 1; ERC 1; CUP 1. Cada regidor estaria al voltant dels 1430 vots. Tindríem una Paeria molt més plural, amb 6 formacions. Fins i tot el PSC no tindria majoria absoluta, però el fet no seria gaire significatiu. Ja sabem que tant ICV com ERC són els satèl·lits que sempre estan en òrbita pel PSC.

Au, doncs això és el que ens espera... quatre anys avorridíssims d’ajuntament.

5 comentaris:

Ferran ha dit...

No sé com ho aconseguirem, però una modificació de la llei electorales imprescindible.

Firmat,
un indignat. Això sí, amb il.lusió.

XeXu ha dit...

Potser us avorrireu, però amb segons quines diversions jo preferiria no jugar-hi. Nosaltres ens hem d'enfrontar a PxC, amb no poca representació.

Moisès Martí ha dit...

No ho pots entendre que la Inma siqui regidora perquè utilitzes el raonament, i la majoria de votants espanyolistes ho fan per motius de classe o per motius ètnics, llavors cal fer un exercici d'empatia i entendre'ls.
Donccs això.

Anònim ha dit...

Llàstima q no conservi cap còpia dl treball d recerca d Batxillerat q vam fer ja fa uns anys amb el professor Babunski. Potser s'estalviarien alguna d'aquestes comisions q creen x a unes lleis electorals q no tenen cap intenció d modificar.

Segueixo el teu blog amb interès.

Salut!

Pollastre Volador ha dit...

Preguntar-se per que l'Imma Manso es regidora es com preguntar-se com José Montilla va presidir una institució sagrada com la Generalitat, i la resposta es el colonialisme que hem patit els ultims 100 anys.

I el canvi de llei electoral no el veuran ni els nostres nets (que seran els teus besnets xD)