diumenge, de desembre 02, 2012

Les esperades reflexions sobre el 25N

Sí, segurament tot el que diré ja ho haurà sentit perquè portem una setmana post electoral. I en 7 dies hi ha temps per sentir de tot i, fins i tot, de no sentir res. Però com aquest bloc es deu als seus 65 seguidors i tots ells estan esperant les meues valoracions no em puc fer esperar més.

 • CIU ha perdut 12 escons. I què vol dir això? Doncs ni idea. Si ho sapigués estaria a la tertúlia del Basté, evidentment. Però hi ha uns quants motius que ens poden passar pel cap. A veure... 
  • Idea ecosocialista. Les retallades han passat factura a CIU. No m'ho crec. Mireu el PP que és el Manostijeras de la política... ho ha pagat? No.
  • Idea no-me'n-fio. Sí, que està molt bé que CIU vulgui la independència, però no me n'acabo de fiar. Jo votaré Esquerra per si de cas. Porten 30 anys de putes amb alguna ramoneta i ara encara no me'ls acabo de creure. Que no treguin majoria absoluta que sinó fotran lo que voldran.
  • Idea rara que només pot passar a Catalunya. No, jo vull que guanyi CIU però votaré Esquerra.
  • Idea Duran. Com vols que CIU sigui independentista tenint gent com el Duran i Lleida? Va, home va! Jo ja votaré Esquerra.
  • Idea Mas: He votat CIU tota la vida i jo no vull sentir parlar d'independència. Aquest cop me'n vaig a votar el PP.
 • Tot i perdre 12 escons CIU ha augmentat en vots a Lleida i Girona. Només els barcelonins    provincials han deixat de mostrar suport. Dóna la sensació que el que passa al Barcelonès, al Baix Llobregat i al Vallès Occidental és el que hem de tenir els catalans.

 • El nacionalisme català és com uns vasos comunicants. Quan guanya escons Esquerra és perquè els perd CIU i quan els guanya CIU és perquè els perd Esquerra. Això passa des del 1984. Per tant dóna la sensació que una part important de la població fa un trasvàs CIU-ERC de manera normal. Amb la qual cosa sembla ser que es prioritza el tema nacional davant de la tria esquerra-dreta. De totes formes és de país normal que els 2 primers partits siguin el partit nacional de dretes i el partit nacional d'esquerres. Els partits que no són nacionals que quedin reduïts a grupuscles en la 3a, 4a, 5a i 6a posició.


 • La patacada dels socialistes té un principal motiu... no saben què són. Primerament perquè el votant socialista (el del PSOE-PSOE) no té ni punyetera idea de què és el federalisme. Jo tampoc. A l'àrea metropolitana de Barcelona ha perdut vots cap a Ciutadans, a la resta de Catalunya els ha perdut cap a ICV i cap a ERC. Per a tots els gustos. Raimon Obiols encara deu riure ara.


 • El PP és el que és i poca cosa més. Ha pujat un escó per l'alta participació del votant espanyolista en aquestes eleccions. I ja està. No es mereixen més línies del meu escrit. Només felicitar els pensionistes que van votar-los perquè en una Catalunya independents es rebaixarien les pensions.

 • El capità encíam que volia capitalitzar (perdó per l'ús de la paraula capitalitzar) el vot antiretallades crec que va endur-se una decepció en aconseguir només 3 escons de més. Un escó el de Lleida... d'exvotant socialista, n'estic convençut. En conec 2 que ho han fet, i un militant del PSC. A la Sara Vilà el digital Araponent li ha fet la campanya gratuïta, és el cas de més parcialitat periodística que he vist. I si voleu saber coses sobre ella pregunteu per Rosselló, on és regidora. Us parlaran del Consell Comarcal, de viatges al Marroc... els d'ICV són la puta i ramoneta actuals. No saps ben bé què són. Un paio que amb el sou que cobra declara que només té un pis i 2 bicicletes és de molt mal fiar... què fot amb els quartos?


 • Haver d'aguantar aquesta cosa de maleducats, paramilitars, ressentits i malcarats que són els de Ciutadans per culpa de Baix Llobregat no m'entra al cap. Hi ha 2 catalunyes. Claríssim. Una que vota a l'únic partit del món que està en contra del seu país. I l'altra que vota coses normals. Albert Rivera sempre diu què passaria si en referéndum Barcelona vota NO a la independència. Jo pregunto què passaria si Lleida, Tarragona i Girona vota que SÏ.

 • No diré allò de si la Soli i la CUP s'haguessin presentat justes bla, bla, bla... no cal. Pels de la CUP... es pot ser antisistema des de dins del sistema? Les nòmines les cobrareu per transferència bancària al vostre compte? O no teniu compte corrent, no? Donareu el sou a finalitats socials?


I per últim... he fet uns càlculs fent una simulació de com quedaria el Parlament de Catalunya amb una llei electoral com la del País Basc (amb 132 escons, 33 per demarcació), que és la que més m'agrada i on tots els territoris pesen el mateix (i no em val la teoria de l'una persona un vot perquè sinó ja podríem posar de president l'alcalde de Barcelona i estalviar-nos eleccions). Tant CIU com ERC i la CUP tindrien més escons (8 escons més) i tots els altres menys... el problema de la independència torna a ser el Baix Llobregat...6 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Ferran, jo volia comentar-te que no estic d'acord amb l'últim punt que exposes.

Principalment perquè la població de la província de Barcelona és molt més elevada que les demés, per lo que ho trobo molt més lògic que tinguin més escons. És més, trobaria injust que la província de Tarragona aportés al Parlament el mateix nombre de diputats que barcelona, perquè la llei electoral està ben repartida en la meva opinió, quan més gran sigui el cens d'un territori més escons tindrà.

XeXu ha dit...

Crec que claves el perfil de la gent que no ha votat CiU, jo m'hi reconec en algun punt, tret que no tenia cap intenció de votar-los de bon inici, no és que volgués que guanyessin, però no em feia res, mentre els meus pugessin, i així va ser.

Precisament, aquest cap de setmana he tingut l'oportunitat de saber d'algú que va votar Ciutadans, i creu-me que dóna totalment el perfil, quan ell t'ho diu, ho entens. Naturalment, ells, o la majoria, no deuen pensar que perjudiquen Catalunya, l'únic que volen és que no els separin de pare i mare, per fer servir la mateixa expressió que el propi Rivera. És normal que això passi a la corona de Barcelona, és on més es concentra aquesta immigració que se sent catalana d'adopció però espanyola de cor. Rivera i el seu partit ja sabem com són, però no ho diuen obertament, i el que deixen veure fa atractiu el vot per aquests nostàlgics. Amb tot, que hagin pujat tant em sembla molt preocupant, però en part entenc que hi ha moltes Catalunyes, i els que creuen en això del 'mejor unidos' existeixen i no són pocs.

Per sort, molts també creuen en el 'bon vent i barca nova', i des d'aquí hem de treballar.

El dia que entengui la llei electoral miraré de portar-te la contrària, però de moment no puc. Ja saps que 'sóc de Barsalona i em moro de calor'. No tant, eh. Però una mica sí.

Babunski ha dit...

Anònim: Benvolgut lector, pels que vivim en territoris molt grans i amb poca població creiem que és més necessari un sistema elctoral on el territori s'equilibri més. Imagina't que el sistema sigui només representatiu de la població. A Barcelona es podrien decidir unilateralment decisions que afectin a tot Catalunya. Imagina que un dia els parlamentaris de Barcelona aproven xuclar-nos l'aigua del Segre. per molt que els diputats de Lleida no hi estiguin a favor, com som minoria, doncs ens queden sense aigua. Penso que cal equilibrar més les representacions del territori fent, fins i tot, un sistema de base comarcal.

Babunski ha dit...

XeXu: De fet tots els comentaris que he posat són comentaris que he escoltat personalment de diferents perfils de votants. Per tant, poc o molt, són contrastats. A mi tampoc em pot entrar al cap el tema de Ciutadans, no ho entenc. No es pot viure en un país estan en contra de la seua llengua per exemple... no conec cap votant de Ciutadans (crec!) i m'agradaria tenir una discussió amb ell. Hi ha 2 catalunyes, però no hi cap fractura social com ells diuen i com a ells els hi agradaria que hi fos.

Miki ha dit...

dito, el matiex per la teva llei, imagina que 300.000 o les que sigun de lleida, decideixen que 5000000 de persones no necessiten rodalies, per que a Lleida no s'en te, seria una autentica bestiada, tot i que es cert que a lleida la conexio de rodalies, si no funciona, no es monta el pitote que si no funciona a barcelona...

Babunski ha dit...

Miki: poses un exemple que no va enlloc. De totes formes m'acabes de donar la raó, amb el meu sistema un determinat territori no podria influir sobre els altres perquè tots valdrien el mateix... i no pas com ara.