dimecres, d’abril 29, 2015

Limpias - Santoña -Laredo (Excursió per Cantàbria I)

Ara feia mesos que no escrivia cap apunt sobre viatges, però és que el sou de professor és el que és i l'IBI de Lleida també és el que és, i amb els temps que corren, per molt que a la tele uns senyors en corbata ens diuen que estem en recuperació econòmica, jo no ho acabo de notar. I les salvatjades que es van fer en el seu dia en el meu sou encara no han estat recuperades. 

Aquest cop ens en anirem cap a Cantàbria. Unes cinc hores. Per això agafarem el cotxe fins a Fraga i allí farem la primera bona obra de voluntat cap al senyor Abertis agafant l'autopista AP2 fins a Alfajarín. 12,60 €. També podria passar per la carretera N-II però personalment penso que en dia feiner és un perill per l'elevat trànsit de camions, de fet t'estàs tot el viatge avançant. No me la jugo. La variant de Zaragoza és gratuïta i tornarà a agafar peatge de l'AP-68 a Alagón. Des d'allà tot autopista, amb poquet trànsit i molt ben arreglada fins ben bé arribar vora Bilbao. Allí farà un acte de donatiu de 32 € a la concessionària i ja podrà continuar el viatge pagant només els impostos del carburant del cotxe. Creuarà Bilbao fins incorporar-se a l'Autovia del Cantábrico, una brutal autovia plena de viaductes extraordinaris que creuen les ries i entrades de mar que hi ha en tota aquella zona. La ràbia i vergonya que sents passant per allà mentre penses la mania que fot l'A2.

El Palacio de Eguileor, seu del parador de Limpias

El destí és el poblet de Limpias situat en el mapa en la vertical de Lardero i on es troba un parador d'aquells que en diuen nacionales. El parador de Limpias està enmig d'una zona boscosa molt ben arreglada i molt i molt tranquil·la. És un palau d'inicis del s.XX amb unes habitacions grans i molt adaptat per anar-hi amb canalla, ja que tenen piscina interior climatitzada i una sala de jocs. La carta del restaurant es basa sobretot en productes -molt peix- de la zona i tenen un menú infantil moooolt ben pensat a base d'anar fent combinacions de plats. Però és car, força car.



Manantial de Limpias

Limpias és un poblet que no té gran cosa per visitar. Afededéu que si no hi va expressament no hi passarà, no. La zona de la ria de Limpias -que és el final del riu Ason- és boniqueta per a fer un passeig mentre pot mirar com fan rem i piragüisme. També pot pujar fins dalt al Santuario del Cristo de la Agonía on no hi falta la tradicional placa de "José Antonio ¡presente!".  Està situat en una plaça on hi ha els 3 restaurants del poble, restaurants on ofereixen menú del dia i chocolate con chicharrones, que és molt típic de la zona. No són gaire bona opció...


Prop de Limpias hi ha els pobles de Laredo i Santoña, els nuclis de població més grans de la rodalia i que constitueixen el centre comercial de la zona. Només entrar ja hi trobarà el Lidl i el Mercadona de rigor.

Vista de Santoña des del Puntal de Laredo
Sardines de Santoña
Laredo deu ser la ciutat turística de per allà perquè hi ha quilòmetres i quilòmetres de xalets unifamiliars. És visitable la Puebla Vieja i la zona del port pesquer on hi ha restaurants. Nosaltres vam fer cap a un que es deia el Ruiloba que tenen la rabas com a ració més típica -i bona!-. Les racions eren abundats i les anxoves i el pebrots no cal dir que estaven boníssimes. Laredo té un passeig enorme que recorre la playa de la Salve -la més llarga de Cantàbria- fins arribar a El Puntal, una espècie de península que dóna a la badia de Santoña i que pot creuar-la en vaixell. La part de darrere de la península dóna lloc a la platja el Regatón vorejant la ria de Treto. La zona del Puntal va patir unes destrosses per culpa dels temporals i està força malmesa, igualment que un restaurant que hi ha(via). En l'altre restaurant situat allí, que porta el suggerent nom d'Asador Tiburón hi vam dinar. El restaurant és lleig a collons, vell i amb pudor d'humitat. però vam halar de fàbula: carxofes, anxoves, salmó de riu i una enorme ració de sardines de Santoña recent pescades. El preu acceptable.

Cazuelitas de la tasca Los Tres Barriles (Santoña)
El poble de Santoña és a l'altre costat de badia, i per arribar-hi ha de passar un munt de marismas declarades refugi nacional (??) d'aus i ponts amb molta aigua a la nit i poca pel matí. El casc antic de Santoña al voltant de la plaza San Antonio i la calle Cervantes és molt agradable per passejar-hi. També hi ha el carrer Almirante Carrero Blanco, sense comentaris. La zona està plena de tasques de tapeo. Són molt barates i pot sopar i fer vins a qualsevol on hi trobi lloc. Ara bé, no són gaire aptes per a crios. Cal menjar dret a la majoria de llocs i la canalla no hi arriba. Sortosament van trobar lloc en una que es diu Los Tres Barriles. Extraordinària. Cinc cassoletes -callos, rabas, empanadilles chorizo a la sidra i morcilla- i copa de vi inclosa per només 5 €. Trobi això a Lleida, aquí amb aquest preu amb prou feina li serveixen una tapa. Curiosament, el dia que vam anar a sopar a Santoña i que vam haver de recórrer tot el casc antic no sé quants cops per poder trobar algun lloc on seure, feien una professó de dijous o divendres sant, no ho recordo. La professó passava pel mig dels carrers del bars on la gent prenia els vins i les tapes per fora. La professó passava com si passés el candidat d'UPyD a la Paeria, ningú en fotia cas i continuaven cascant-la mentre e fotien el vi.