divendres, de març 18, 2011

No em fan por els reactors de Fukushima


Una mica de cultura física general, que aquests últims dies fa una mica de falta del món:

1) Que es trenqui el reactor, què vol dir? Ens han fotut informació a palades de les explosions al reactor. Però què és el què explota? El combustible utilitzat a les nuclears és òxid d'urani i és fabricat en forma d'unes petites pastilles en forma cilíndrica. Aquestes peces es posen dins d'un tub molt llarg de Zircaloy (un aliatge) amb un punt de fusió de 2200ºC i molt ben segellat. Aquestes barres s'uneixen formant paquets i uns quants paquets van al reactor. El conjunt d'aquests paquets és el que es coneix com el nucli. I l'embolcall de Zircaloy és el primer sistema de confinament que separa el material radioactiu de la resta del món. És a dir, això no explota, com a molt es fon. El que explota és l'hidrogen en dissociar-se de l'oxigen crec (però això ja és cosa de químics) i això no passa pas al nucli del reactor.

2) Per si l'apartat 1) falla el nucli del reactor està posat dins d'una espécie d'olla a pressió. Aquesta olla està fortament tancada i aguanta centenars de graus.

3) Per si això els hi sembla poc, aquesta olla juntament amb les canonades de refrigeració estan envoltades d'un tercer sistema de confinament. És una paret de molt gruix feta amb acer i ciment, que ja em dirà vostè qui ho travessa això. Aquesta mena de bombolla hermètica té la funció de protegir del món exterior una possible fusió del nucli causadada per una possible mala refrigeració. Està preparat perquè un cop s'hagi fos tot el material en quedar emmagatzemat allí dins es vagi refredant.

4) I encara més, tot això posat dins de l'edifici del reactor. Una edificació que no deixa entrar ni sortir res. I segons les notícies i els periodistes, és aquesta la part afectada pel terratrèmol. Juntament amb el fallo del sistema de refrigeració del nucli és el que sembla ser que causi problemes.

5) Una fusió del nucli no és una fusió nuclear, tal i com he llegit ens alguns diaris que d'escriure en deuen saber molt però de ciència ni papa. En el cas d'aquesta fusió s'alliberen gasos nobles i nitrogen radioactiu. Això no afecta per a res la salud de ningú. El que afecta són les partícules sòlides que puguin haver-se escapat. S'han trobat partícules de cesi i iode en l'aire però... (llegeixi el següent el punt).

6) Vale, s'han escapat uns quants bequerels i hi ha radiació a l'aire, sí, i què? Estem sotmesos contínuament a radiació. El formigó de casa seua emet radiació i els raigs còsmics de l'espai també. I quan es fa una radiografia i quan passa per escàners corporals. Per això es van definir diferents unitats de mesura de les radiacions com són els Gray (gy), els rads, el factor RBE, el rem i el sievert (sv) d'on provenen els famosos mil·lisieverts que ens bombardejen en informació i que ni els periodistes que ho escriuen saben què és. Les radiacions detectades en els voltants de la central de Fukushima són d'un màxim de 10 mSv, enlloc he llegit que hi hagués una dosis de radiació superior. 10 mSv no és absolutament res, fins a 100 mSv de radiació no presenta cap mena de perillositat i fins i tot amb 100 mSv potser que tampoc passi res. Per tant estem a un 10% de la radiació a partir de la qual es pot començar a considerar una miiiiica perillosa.

Ara ja, faci cas a qui vulgui. Però que consti que no sigui per falta d'informació.

7 comentaris:

  1. Jo no és que no et vulgui creure, eh, però si és així, i se suposa que hi ha experts que ho poden corroborar, per què tanta exaltació a Europa, per què tanta por i tanta pressa a revisar centrals? Falta informació en el teu article com també en falta a les informacions de la tele. Hi ha hagut desastres radioactius a la història que sí que han afectat a la població. Què té de diferents Fukushima?

    Repeteixo que aquest comentari no va en contra teu, és només per la necessitat de saber la veritat, de saber si hem d'apretar a córrer o podem estar més o menys tranquils.

    ResponElimina
  2. Jo et crec i ho entenc, però jo vinc de la rama química i a mi sí que em fa por.
    Per cert...em podríes donar algún títol dels llibres que has escrit. Si son de matemàtiques....val més que no.

    ResponElimina
  3. Però i el que va passar a Txernobil?

    ResponElimina
  4. Pues mira amb mi que no es jugui a la loteria...

    ResponElimina
  5. XeXu: Que tot està controlat. Evacuar un radi de 30 km és una exageració, però és igual, està bé. Sempre cal prendre mesures preventives. Les quantitat mé simportants de matèria radioactiva no passaran de vora de la central.

    Francesc: veus, la part química de les reaccions a mi se m'escapa, jo només puc parlar físicament. I de llibre només n'he escrit un. No és de mates rarament. És un recull lingüístic de les terres de Lleida.

    Kweilan: el que va passar a Txèrnobil va ser un desastre però per motius polítics i energètics. Es va fer treballar la nuclear a un rendiment superior al que podia absorvir i estava construïda amb unes instal·lacions horribles. Avui en dia la seguretat de les nuclears és bestial. El cas d'aquella nuclear dels Estats Units que no em recordo del nom (... Island) no va passar d'allà perquè el control i la seguretat eren les correctes.

    ResponElimina
  6. Ferran no se que hem preocupa més.

    Les noticies que venen dle japó, que per cert algunes coses que he llegit que contradiuen algunes coses de les que dius. No les lleis que expliques, sino que alguns dels nivells radioactius que comentes, en molts llocs he llegit que han superat els que dius.

    Però hem preocupa que veient que porten 2 SETMANES i encara varis reactors no estan controlats, cap defensor de la energia nuclear, digui que no es tan segura, pues nO. Si una cosa porta dos setmanes, el nivell del mar supera ara mateix mil vegades el límit permes... no es tan segura!

    Però res, no se que ha de passar per que la gent nuclear es plantegi que hi hagi altres opcions millors... Això si que és preocupant...
    Francesc podries explicar el teu pint de vista químic?

    ResponElimina
  7. Un mes i encara no esta arreglat, no tan sols això que sol fa que hi haver noves noticies de fallades, aocamoents, radioactivitats molt per sobre del permés i el que tu i jo sabem que no diuen...

    Pues si es una energia tan segura... que quasi que millor no la vull ni de conya!!

    ResponElimina