No va sortir en portada de cap informatiu ni de cap diari, no, però el passat dimarts al matí i amb més d'una hora de retard, cosa una mica inusual en el caràcter escandinau, el Comitè Nobel va anunciar que els guanyadors del Premi Nobel de Física 2013 eren François Englert i Peter Higgs "pel descobriment d'un mecanisme teòric que contribueix a la comprensió de l'origen de la massa de les partícules fonamentals, el qual ha estat confirmat recentment pels experiment ATLAS i CMS en el Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN". Englert és professor emèrit a la Université Libre de Brusel·les i Higgs ho és de la University d'Edimburg.
Fou curiós com Higgs es va assabentar del seu premi a través d'una veïna ja que el Comitè Nobel no aconseguí comunicar-se amb ell via telefònica, de tal manera que de seguida va sortir la frase xistosa que "tan difícil que fou trobar el bosó i tan difícil que és trobar Higgs". Es veu que estava de vacances descansant de telèfon i la notificació del Nobel li faran via correu electrònic. De totes formes enguany les cases d'apostes no devien fer un duro de calaix amb el Nobel de Física perquè des de que el CERN confirmava l'observació de la partícula postulada per aquestos físics tèorics eren candidats absoluts per recollir el guardó. François Englert sí que estava més localitzable, i la primera pregunta que li va fer un periodista no gaire apassionat ni per la física ni conto que per la ciència fou "I què farà vostè amb els diners?" Bravo pel periodisme d'investigació. També he llegit aquests dies com es confonen els termes del camps de Higgs i el del bosó de Higgs i com en més d'un lloc els anunciaven com a descobridors d'aquesta partícula, ells no la van descobrir, la van postular, la partícula fou descoberta en els experiments del CERN.
Per cert, ja que ha sortit el CERN... ja sap que és un centre europeu de recerca, però potser no sap que en formen part tots els països de la Unió Europea i que Espanya, com a país de la Unió Europea en forma part i que el govern de Mariano Rajoy deu no sé quants milions al CERN? Aaaaah... l'informe PISA... els últims en ciència...
Bé, tornant al fil... també cal agrair al Comitè Nobel que hagin reconegut la feina de François Englert ja que Peter Higgs s'ha quedat amb el nom mediàtic i tant Englert com Brout han quedat una mica condemnats a l'ostracisme amagats per Higgs. Robert Brout morí el 2011 i com l'acadèmia no dóna guardons a títol pòstum no ha estat mencionat però és just reconéixer que fou ell qui, juntament amb Englert redactà el famós paper l'any 1964 en el qual es postulava l'existència d'aquesta partícula. En aquestos enllaços hi ha els històrics documents que vostè pot llegir de manera gratuïta (la ciència és així): "Broken Symmetry and the Mass of Gauge Vector Mesons" de Brout & Englert i "Broken Symmetries and the Masses of Gauge Bosons" de Peter Higgs. Ah! I una altra curiositat que va explicar Englert, tot i que feia 50 anys que estaven treballant junts, Higgs i Englert no es van conéixer personalment fins que van trobar-se al CERN el 4 de juliol de 2012. Bestial!
Ja vaig escriure en el seu dia uns articles sobre el descobriment del famós bosó de Higgs i que a continuació enllaçaré perque el lector (o lectora) pugui fruir-ne... o no. El primer apunt és del dia 4 de juliol de 2012, dia en què el CERN va comunicar en directe i mitjançant la presentació de resultats (en Comic Sans!) via streaming (la vaig seguir al complert), que alguna cosa va descobrir "We have it!". L'altre article és del 17 de març de 2013 quan el CERN reconeixia oficialment que aquella cosa que havia trobat era un bosó de Higgs "El CERN ha reconegut oficialment que s'ha descobert un bosó de HIggs".
I per acabar, com en la ciència també hi ha sentit de l'humor, una divertida paròdia de la cançó "Rolling in the deep" d'Adele que porta per títol "Rolling in the Higgs":
I per acabar, com en la ciència també hi ha sentit de l'humor, una divertida paròdia de la cançó "Rolling in the deep" d'Adele que porta per títol "Rolling in the Higgs":
Home, aquest post era obligatori, ja ens has parlat altres cops de Higgs, i si li donen el nobel n'havies de fer ressò! Caram amb el bon home, que és tan difícil de trobar com el seu bosó. I el vídeo del final... què dir, com a científic de formació, em fan molta gràcia aquestes paròdies, sobretot si conec la cançó, com és el cas. Però quin friki el xaval...
ResponElimina