De ben segur que vostè pensarà, a primer cop d'ull (i d'estómac), que això que proposo al títol és impossible. Doncs bé, ja li avanço que no, que és possible tastar 86 cassoles de tros. Clar, i ara em dirà vostè que sí, que en un temps de 3 mesos potser sí que seria possible. Doncs segurament sí, però jo li fitaré el temps en un interval de dos hores només. Què? Què me'n diu ara?
Llegeixi, llegeixi que sabrà com va la història...
El capítol 19 d'aquesta fantàstica obra de la literatura escrita que és "Lo lleidatà és fàcil, txarra'l sisquere" està dedicat a la cunya lleidatana. Comença amb el següent paràgraf: "Una de les activitats que més mos uneix, als lleidatans, i que més mos caracteritza és el moment de minjar, acció que també coneixem amb lo nom de halar o de galdir. És una activitat que pot fer-se individualment o en un acte d’agermanament amb més gent. Poques coses canviaria un lleidatà per un bon plat de fato o halo. Mos agrada anar a minjar amb plats acaramullats i racions abundants; així, les següents frases són fàcils de sintir entre lleidatans asseguts a taula: Anquet restaurant mos portaran tant halo que acabarem farts com a tocinos. / No sé com mo l’acabarem tant fato! I tampoc no suportem que mos amprényon mentre mingem: Minja i calla, collons!". És molt important l'alifara en la forma de vida lleidatana, així hi ha un bon sarpat de festes que volten entorn d'això, començant per l'Aplec del Caragol de Lleida, lo Ranxo de Ponts, les matances del tossino d'Artesa de Segre o de Rocafort de Vallbona i el conegudíssim Concurs de Cassoles de Tros de Juneda, que enguany ha celebrat la XXXVI edició. El fet de posar els ordinals de les celebracions en números romans és una cosa que encara no entenc perquè carai se fa...
Lo programa |
La regidora, un servidor i lo sinyó editor |
Diumenge fou un dia especial. És d'aquells dies que fas una cosa que mai t'havies imaginat que arribaries a fer i que no saps si ho arribaràs a repetir. Em va tocar fer de jurat en el Concurs de Cassoles de Tros, sí, a mi, juntament amb experts gastronòmics com el Ramon Baró, director de l'Escola de Capacitació Agrària de les Borges Blanques, lo Gregori Canalias, director de l'Escola d'Hoteleria de Lleida, la cuinera junedenca Maria Josefa Sabaté, el cuiner d'Arbeca Jaume Culleré i el company de llibre David Prenafeta. Unes institucions tots plegats, i que posar-nos d'acord mos va ser més fàcil que el PP i el PSOE quan parlen de la unidaz de Españñña.
Los il·lustres membres del jurat |
Al Som Garrigues fent veure que sóc un expert cassolaire |
Així que mos vam posar tots los membres del jurat arrenglerats i vam començar a tastar les 86 cassoles una per una i anar fotent forquillada. La cansalada, la txulla, la botifarra negra, la patata, el caragol, la llonganissa, l'espinac, l'aubergínia, el pebrot i fins i tot carxofa o xistorra, de totes les varietats. I sembla que no pugui ser possible però sempre hi trobaves alguna cosa que la feia diferent a l'anterior. Una patata crua, una massa cuita, uns espinacs congelats, una carn poc feta, una cansalada de la papada, una cassola vegetariana sense tall (com van gosar!)... Clar, i de tant en tant calia anar netejant lo gargantxó amb un glop de porronet. La primera cinquantena de cassoles passaven bé encara. A partir de la cinquanta-una la panxa ja començava a protestar... però com jo tenia una dignitat i un poble a qui servir vaig aguantar com un campió allà dalt.
I na fotent-li a la cassola... |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada