dimarts, de desembre 24, 2024

Matemàtiques a taula

Arriben dates d'alifares copioses amb taules plenes de gent però abans que comenci la festa hi ha una missió crucial que cal resoldre. El responsable de la casa (sí, aquell valent o valenta que s’ha atrevit a acollir el dinar o sopar) s'ha d'armar de valor i preparar-se per una autèntica aventura a base de revisar l’arsenal de vaixelles, coberteries i cristalleries que la resta de l’any queden amagades dins de les calaixeres i vitrines i visualitzar la composició geomètrica de la taula o taules i cadires de diferents formes i mides que cal acoblar per a què tothom pugui seure.

El matemàtic i recent Creu de Sant Jordi Claudi Alsina enumera uns axiomes que ell anomena de la taula perfecta. Per començar la taula ha de tenir una superfície plana i una altura de 75 cm. Les cadires han de tenir el seient a una alçada de 45 cm, amb una amplitud de 45 cm i una profunditat de 50 cm amb el respatller que arribi si més no a 80 cm d’altura. Cada comensal necessita davant seu un rectangle de 65×35 cm per a poder posar plats, coberts i copes i menjar dignament. Entre la taula i la paret han de quedar entre 65 i 70 cm, però cal preveure entre 95 cm i 120 cm en cas que pugui haver trànsit de persones per darrere de la cadira del comensal.

Un plat indicarà la posició de cada comensal de tal manera que tots els plats han d’estar col·locats a igual distància entre ells formant una simetria radial o axial depenent de la forma de la taula. Aquesta simetria fa que els comensals mai sàpiguen si el seu platet del pa és el que queda a la seua esquerra o a la seua dreta. La regla de les forquilles diu que se’n posaran tres com a màxim a l’esquerra del plat (a 3 o 4 cm) de manera que les primeres que s’utilitzin han d’estar més lluny. I de la mateixa manera es situaran els ganivets però a la dreta del plat.

El número 12, tant utilitzat des de l’antiguitat en sistemes de numeració, és ben present a la taula. Les coberteries acostumen a tenir 3 dotzenes de ganivets (12 de carn, 12 de peix i 12 de postres), 3 dotzenes de forquilles amb les mateixes finalitats, 1 dotzena de culleres de sopa i una dotzena de culleretes de postres, cosa que fa 96 coberts. Per tant si sou més de 12 haureu de comprar peces soltes. El plats també acostumen a anar per dotzenes amb les seues varietats (fondos, plans, postres) i les diferents formes geomètriques: cercles, quadrats, el·lipses o triangles de Reuleaux.

I finalment toca seure la gent al voltant taula. Si sou 12 persones i no us importa el lloc heu de saber que les podeu seure de 39.916.800 maneres diferents, que és el resultat del factorial d’onze: 11!=11×10×9×8×7×6×5×4×3×2×1. 

Molt bones festes!

A taula!

En la taula de la imatge i suposant que és indiferents seure en una punta o al mig, de quantes maneres podrien seure 6 persones? I si dos persones volen seure juntes? I si son tres parelles que no volen seure separades? Ja teniu un altre tema de conversa a taula.

(Article publicat al Lectura el 22 de desembre de 2024)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada