Avui intentaré fer un article periodístic dels bons, d'aquells que aconstumen a fer les periodistes que els socialistes en diuen "mal follades". Se'm va acudir fer-lo mentres ahir mirava el TN vespre. Sortien el Montilla i el ZP inaugurant el sincrotó ALBA amb una cara increïble de no assabentar-se de res del que feien allà. Així que com un bon servei públic que és aquest bloc li faré alguna petita explicació.
Vostè segur que algun dia s'ha dedicat a tirar pedres a un estany d'aigua tranquil·la i ha observat com s'han produït dins de l'aigua uns moviments ondulatoris formats per uns perfectes centres concèntrics, no? En realitat l'aigua no avança sinó que oscil·la amunt i avall. Doncs a la llum li passa si fa o no fa el mateix, la llum és una ona electromagnètica que es propaga per l'espai per vibració d'unes coses que els hi diem camps magnètics i camps elèctrics. Això sí, a una velocitat un pèl més gran, a 300.000 km/s (no sé si Joan Saura n'és conscient d'això...).
Hi ha una part de la llum que veiem (els colorets) i una part que és invisible, per exemple els famosos raigs X utilitzats per fer les famoses radiografies. Els raigs X són útils per moltes més aplicacions però el problema que tenen és que produir-los no és una feina fàcil (tot i que per ZP no hi ha promesa impossible). Els aparells que tenen dentistes i senyors metges són de baixa intensitat, però ja en tenen prou. Per produir raigs X en sèrio necessitem el que anomenem un sincrotó.
Un sincrotó ho podem considerar com una font de llum enorme i una mica sofisticada. Enorme perquè necessita un accelerador d'electrons d'1 km de circumferència i sofisticada perquè, diguem que és complicat tecnològicament. La diferència entre un sincrotó i un gran col·lisionador de partícules (el famós LHC del CERN) és que als sincrotons només fem rodar electrons, en cap moment necessitem fer-los fer xocar. El motiu de fer que els electrons vagin cagant llets és que a grans velocitats emeten radiació electromagnètica (llum de sincrotó) que pot ser utilitzada per experimentar. Al voltant de l'anell pel qual giren els electrons es situen els laboratoris anomenats línies de llum en els quals entra la radiació del sincrotó.
Molt bé, però... i per què serveix això? Per fer fotos en intervals de nanosegons i així estudiar les reaccions químiques; per fer angiografies (radiografies amb precisió molt més elevada); per reconstruir proteïnes i per més coses que se'm deuen escapar.
I per últim, si vostè és un d'aquests que es creu tot el que diuen uns quants il·luminats pel món, aquests accelerador no produeixen cap tipus de radioactivitat ambiental ja que els electrons no poden campar porai sense reaccionar amb l'aire. Per tant, una errada en el funcionament del sincrotó només provocarà mal de caps als físics que estaran voltant per allà dins i als electricistes que l'hauran d'arreglar.
Au, de res.
A mi m'ha semblat una informació molt interessant. Sense voler-m'hi ficar de cap sempre han estat temes que m'encurioseixen. Veurem si li treuen profit amb el que ha costat, i si realment no és perillós. Fa una pinta de petar això...
ResponEliminaEs veu que ALBA s'ho diu una filla del ZP, no se si hi te a veure ... :)
ResponEliminaXeXu: De ben segur que s'hi treurà profit. Els científics són gent seriosa.
ResponEliminaJordi Murgó: No fotis que ara el nom del sincrotó ve d'una nena gòtica. A mi em sonava que el nom d'ALBA ve de les inicials d'algo.
Si serveix perquè Catalunya faci un pas endavant en èl món de la ciència, fantàstic. Ara bé, pretendre presentar una inversió de 200 milions d'euros (100 per part de l'Estat) com la gran panacea quan ens en foten 22.000, una enganyifa.
ResponEliminaMolt bona l'explicació pels que no estem molt avesats a aquests temes!
Moltes gràcies!!!!!!
ResponEliminaHavia sentit a parlar del sincotró de un munt de mitjans de comunicació diferents, i en cap van donar ni una pista de que era això del sincotró.
Una gran explicació, curta i molt entenedora.
Felicitats pel post.
bon post!
ResponEliminaun petó,
Iridiai
Gràcies a tots (i a totes)! A veure sia ixí despertem l'esperit científic de la gent... que, actualment amb els sistemes educatius que tenim, està anant a la baixa de forma lamentable!
ResponElimina