diumenge, de gener 04, 2009

Los Reixos


Amic (i amiga, o no amic ni amiga) lector (o lectora), suposo que vostè ja té una determinada edat en la qual ja li han explicat que això dels reixos és una parafernàlia i ja li ha passat l'època de la típica frase de "els reixos són els pares". Però quantes falsedats hi ha en això dels Reixos? És tot mentida?

Com vaig estudiar en col·legi d'hermanos (i no hermanes) i el hermano Luis Ibáñez (àlias Potato) ens va fer llegir tot el Nou Testament puc donar una visió més o menys religiosa de l'afer. Dels quatre evangelis oficials, només el de Mateu parla dels Reixos. Però no diu ni quants eren, ni com es deien, ni si venien en camell d'Orient o havien sortit de l'aeroport d'Alguaire. Res de res. I això que diuen que l'Evangeli de Sant Mateu és el més seriós de tots! I encara més: no s'afirma en cap moment que fossin reis. Sant Mateu explica que aquests misteriosos personatges (sacerdots zoroastrians), guiats per una estrella, van entrar a la casa (ni estable, ni bou, ni mula) de Betlem on havia nascut Jesús, li van fer reverències i li van oferir els cofres que portaven, plens d'or, encens i mirra. (Mateu 2, 1-12)

Per intentar saber més coses, hem de consultar els evangelis apòcrifs (aquells que els hi va passar com l'Estatut al Tribunal Constitucional). Per exemple, l'Evangeli Armeni de la Infància (que té nom de secta), ens diu que Jesús va néixer un 6 de gener (apa! ni un 25 de desembre!) i va ser visitat pels mags poc després. Es tractava de tres germans, reis de tres territoris diferents: Melkon, senyor dels perses, Gaspar, dels indis i Balthasar dels àrabs. Els seguien una dotzena de capitans i dotze mil soldats a cavall. I com és que la tradició fa que celebrem els 3 Reixos i no els dotze mil soldats a cavall? Crec que a la canalla li agradaria més, no? I a l'Evangeli de Tomàs ens diu que van anar 3 legions de soldats: una de Pèrsia, una de Babilònia i una altra d'Àsia. Això colaria més perquè portessin juguets a casa i no pas la historieta aquesta de 3 paios pujant amb les escales dels bombers a posar coses al balcó.

I de l'Estel aquell? Alguna explicació astronòmica deu tenir, no? Explicació religiosa val més ni pensar-la... investigant i suposant unes dates que són difícils de suposar (perquè el dia que va néixer Jesús no el sap ni Déu!) he pogut trobar que, tot i que la seva iconografia sigui la d'un cometa, no es té referència del pas de cometes vistosos per aquelles dates. El més probable per dates és que sigui una Supernova (explosió d'un estel) o una conjunció de Júpiter i Saturn que quan té lloc sobre la constel·lació de Peixos és molt vistosa i rep el nom de Coniunctio Magna. Aquesta conjunció té lloc cada 20 anys i històricament han estat tabulades (com el pas dels cometes) i va tenir lloc l'any 7 aC, any considerat com el del neixement de CRist (que sí, que sí, que no m'equivoco, que el paio aquest va néixer 7 anys abans de néixer!). De totes formes, tampoc quedaria molt segur ja que una conjunció no dura tants dies com els Reixos van seguir l'estel i els planetes mai no arriben a estar tant junts com per confondre'ls amb una sola estrella. Així que, això de l'Estel és una altra enganyifa.

En resum, que tot això dels Reixos és una mentida. Bé, tot, tot no. Hi uns reis que ens donen coses que són mentida però uns altres que ens les prenen són de veritat.

10 comentaris:

kweilan ha dit...

Enginyós i divertit.Que aquests Reis de mentida et portin moltes coses!

Jesús M. Tibau ha dit...

l'úni cert és la il.lusió del sinfants, i per això ja val la pena

Montse ha dit...

AHHHHGGG acabava descriure un coment supercurrat i el senyor blogger nha fet confetti!!!!!!!!!!!!!!

Versio telegrama, per si torna a passar.

1. Estic d'acord amb el que dius, pero h hauria bastant a parlar.

2. Juraria q a tu quan eres petit i als nens davui en dia els la rebufa bastant, jejeje, oi?

Babunski ha dit...

NO crec que em portin gaire cosa els reixos, de fet, a casa mai no hem estat de celebrar Reis. I no pas per ideologia, sinó per sentit pràctic. Quina gràcia té que et donin regals els dia abans de començar al cole?

Ho sento MOntse... no era la meva intenció.. però és fàcil superar-me.

I tens raó Jesús M. A casa enguany amb un nen petit hi ha molta diferència en el sentiment d'aquesta festa.

Anònim ha dit...

Aquesta historieta dels Reis Mags ens agrada més als pares(i mares) que al fills (i filles)i si no mireu con insistim sense excepció a fer-los-hi creure que tot això és real, i clar...amb tant teatre com els hi montem, qualsevol ens porta la contrària!

Miki ha dit...

Pues els reixos, son els millors per mi (encara que ara ja no rebo regals) i no parlem quant ets nen, que fan una il·lusió!

Si en tingues algun cop, sol reis i com a molt tronc!. Al gordo no li farem ximeneia per que entri...

Babunski ha dit...

A mi els reis no m'agradaven perquè volien dir que s'acabaven les vacances. Bé, tal i com passa ara.
I el Pare NOel em cau simpàtic, deu ser per la meva afinitat a la cultura lapona.

Manel Escribà ha dit...

Doncs jo sóc més de fer cagar el tió, què voleu que us digui!
He de reconèixer però que tota la història dels evangelis m'ha semblat una investigació de camp molt treballada, encara que a mi qualsevol tipus de creences religioses em provoquen una mica d'urticària (tot i que les respecto) i em quedaria amb la part més pagana de les festes.

glaucka ha dit...

Doncs, com cada any, jo he anat a seguir els reixos. I m'he quedat gelada, però ha valgut la pena, perquè, encara que no hi hagi regals, l'estona que passem amb la familia és brutal.
Ja sé que no ens haurien de caler excuses per passar estones en família, però si n'hi ha, benvingudes!

_NuNs_ ha dit...

com ja s'ha dit per aquí dalt el millor dels reixos és la il·lusió que signifiquen; tant per als petits que reben els regals emocionats com per als més grandets que ho preparen tot. Preparar les nits de reis i veure un somriure dibuixat a la cara dels altres no ho canviaria pas.