dissabte, de febrer 28, 2015

Visage - Fade to grey

Hi va haver un temps, cap allà a començament dels vuitanta, on els cantants feien coses més rares de les que fan habitualment. Es pintaven la cara, los morros i es vestien de forma estranya. De tot això va néixer el glam -que eren els més exagerats en tot això- i els anomenats new romantics. Dels que es pintaven hi havia els Kiss o Billy Idol, que eren més hard, i dels que es pintaven però eren menys hard que diguéssim, estaven els Culture Club de Boy George. I una mica més seriosos, a estones, els Duran Duran i els Spandau Ballet. Un món a part eren els Sigue Sigue Sputnik.

Però si hi havia un paio que estava considerat com el rei dels new romantics era Steve Strange. De nom real Steve Harrington -aquest cognom li semblà poc glamurós- fundà l'any 1978 el mític Blitz Club, local on començaren a tocar la majoria de grups que he anomenat anteriorment. La seua afició a la música li va venir després de quedar captivat l'any 1976 per un concert dels Sex Pistols -ja em diran-, i vés per on, que va acabar treballant per Malcom McLaren, el mànager dels Sex i qui el va catapultar definitivament al'escena musical d'aquells temps.

L'any 1979, Steve Strange forma el seu supergrup electrònic Visage. Aquest grup de tecno-pop comptava en un principi en les seues files amb el bateria Rusty Egan i el teclista Midge Ure (que formava part d'Ultravox).  Posteriorment s'afegirien Barry Adamson, el guitarra John McGeoch i el pianista Dave Formula provinents de Magazine. El seu primer single fou "Tar" (1979).

L'any 1980 els arribà l'èxit amb "Fade to grey" que s'incloïa en el seu primer disc "Visage" (1980). A part d'Strange, que feia les habituals incursions dels músics d'aquells temps amb les drogues, els altres components de Visage continuaven fent concerts i gravant amb les formacions Ultravox i Magazine. Això feia que la situació no fos gaire sostenible i amb mota tibantor van gravar "The anvil" (1982), un àlbum excel·lent però no gaire reconegut. I menys si ho comparem amb el primer. Per cert, el primer single del segons disc de Kelly Osbourne "One word" (2005) té una certa retirada a la cançó "Fade to grey", no? 

El desastre definitiu els arribà amb el disc "Beat boy" (1984) que amb prou feines arribà a la posició 79 de les llistes d'èxit. Amb la feina feta el grup es va separar i Strange se'n va anar a viure a Eivissa. El grup ressuscità l'any 2004 amb "Hearts and knives" i l'any 2014 amb una formació amb només Steve Strange de l'original encara publiquen "Orchestral" amb noves versions de les seues cançons. En aquests temps Strange continua amb el Blitz i grava una versió del "Ashes to ashes" del mestre David Bowie.

Steve Strange ha mort als 55 anys culpa d'un atac al cor mentre estava passant uns dies a Egipte.