dissabte, de setembre 24, 2016

Prince Buster - One step beyond

Entre finals dels cinquanta i començaments dels seixanta a l'illa caribenya de Jamaica va començar a sorgir un nou gènere musical que va influir en molts moviments de les dècades posteriors: l'ska. D'aquí sorgí el rocksteady, el reggae i tots els ressorgiments skatalítics que tingueren lloc sobretot a la Gran Bretanya skin-head i que evolucionaren al punk-rock. Noms com Duke Reid, Clement Dodd o Prince Buster foren els precursors d'aquest estil musical.

Prince Buster, l'altre Prince, va néixer a Kingston amb nom real Cecil Bustamante (sí, sí, i d'aquí li ve el sobrenom de Buster) Campbell i el seu debut en el món de la música va ser el 1960 produint "Oh Carolina" de The Folkes Brothers. En aquest tema ja poden notar la influència dels ritmes sincopats que tant agraden a l'ska. 

Prince Buster va descobrir que aquest blue-beat (s'anomena així) li agradava més que el monestir de Sixena a l'Heraldo de Aragón, se va aficionar ell a cantar i l'any 1961 edita "Little Honey" sota el nom de Buster's Group. Aquest primeríssim ska veuen que poc té a veure potser amb el que nosaltres associem actualment a aquest gènere musical. Aquest single sembla més un doo-woop dels Platters o dels Penguins. L'any 1963 publica el seu primer disc "I feel the spirit". A causa de la seua admiració a la boxa i a Muhammad Ali en concret, se va convertir a l'islam. A partir d'aquí Prince Buster va gravar un fotimer de discos i en produí centenars, sent "Al Capone" (1967) el primer single que entra en les llistes d'èxit angleses. Però el curiós d'aquest single escoltat ara gairebé 50 anys després és la seua cara B... "One step beyond" que absolutament tothom, i quan dic tothom, vull dir tothom, recorda per la meravellosa versió dels Madness amb la qual la gent enfolleix en les pistes de ball. A què no ho sabia això, eh? 

De fet els Madness van ser un dels seus grans admiradors, de nom inicial The Invaders se'l van canviar pel títol d'aquesta cançó de Prince Buster de l'any 1963: "Madness"

Arruïnat per les seues ànsies de fer negocis en tot sort en va tenir que els grans grups com The Specials ("Too hot" o "Enjoy yourself"), Madness, The Toasters ("Hard man fe dead"), Bad Manners ("Al Capone" o "Big five"), The Selecter ("Rought ridder") fossin influenciats fortament per Buster i així poder viure de drets d'autor. Ara, Prince Buster ha mort als 78 anys a Miami a conseqüència d'uns problemes cardíacs.