divendres, de setembre 08, 2017

Steely Dan - Reelin' in the years

El cantant i teclista Donald Fagen i el baix Walter Becker es coneixen al Bard College de New York. Mentre Fagen es graduava en Filologia Anglesa s'entretenien a composar cançons com a duet. Ambdós comencen a tocar com a músics d'acompanyament en diferents grups destacant per exemple en Demian Jay and the Americans.L'any 1972, després de vàries aventures i instal·lant-se a Los Angeles, decideixen prendre de forma definitiva el nom d'Steely Dan, nom pres d'un aparell que apareixia a la novel·la Naked lunch de William Burroughs. Burroughs era l'escriptor de capçalera per la generació beat i que tingué forta influència en el món del rock, ell mateix va gravar-se recitant juntament amb John Cale o Sonic Youth

El primer disc dels Steely Dan va ser "Can't buy a thrill" (1972) és un èxit contra tot pronòstic gràcies al gran single "Do it again" (1973), que segur recordaran. El seu estil pop de melodies amb tocs de jazz, la producció de Gary Katz, l'interès de la discogràfica ABC, la guitarra de Jeff Baxter i la veu de David Palmer es pot sentir també en l'extraordinari "Reelin' in the years" inclòs en aquest disc i que va ser la primera cançó dels Steely Dann que tinc consciència d'haver sentit gràcies a uns grans èxits de l'any 1994. En aquesta cançó Fagen canta sobre el fracàs d'una relació entre universitaris amb una tornada apegalosa. Buah! Bestial aquesta cançó!

El segon disc és "Countdown to ecstasy" (1973), on Fagen canta ja totes les melodies vocals ja que David Palmer deixa el grup per formar Wha Koo. El tercer disc és "Pretzel logic" (1974). En aquest disc es va incloure el hit "Rikki don't lose that number" que arribà al 4 de les llistes americanes. Després de la gira d'aquest disc el grup abandona els directes durant tres anys perquè deien que els agradaven més les gravacions que no pas les gires. Tant el primer, com el segon i aquest tercer disc aconsegueixen el disc d'or en les llistes de vendes.

Aprofiten aquest breu període de "crisi" per efectuar canvis en els músics que acompanyen la formació. El quart disc "Katy lied" (1975) també arriba a disc d'or. Seguidament, el 1976 publiquen "The royal scam" amb la cançó "Haitian divorce" amb un fons reggae com a més destacada. Pot comprovar que amb aquestos dos no m'hi recreo gaire tampoc.

Els canvis en la formació continuen perquè segons diu Fagen el seu grup és més "un concepte que una banda típica de rock". Per les diferents formacions van passar músics del nivell de Jeff Porcaro (Toto) o de Michael McDonald (Doobie Brothers). El duet es va fent molt perfeccionista i es mira i remira qualsevol de les gravacions que fa, fins al punt que, la seua companyia discogràfica els demana la finalització de la gravació d'un disc el 31 de març de 1977 i ells l'acaben publicant al novembre. El disc "Aja" (1977), conegut per la seua fosca portada,  es converteix en un altre èxit -no tant com els anteriors- però que guanya un Grammy pel disc de música no clàssica millor enregistrat. El tema més destacat és "Peg", que sona gairebé a música disco. Com a curiositat en el disc s'inclou el tema "Deacon blues", que serviria de nom per a un dels famosos grups de pop de finals dels 80.

El 21 de gener de 1981 i ja amb el disc "Gaucho" enllestit anuncien la seua separació. En aquest elapé es va incloure el seu major èxit "Babylon sisters", que arribà al 2 de les llistes americanes. També és d'aquest disc el fabulós "Hey nineteen".  Després d'aquest final conjunt, Donald Fagen comença a gravar discos en solitari i Walter Becker es dedica a la producció de grups dels vuitanta com China Crisis o Rickie Lee Jones.

L'any 1985 amb la publicació del "Best of" tornen a tenir demanda i fins i tot Fagen i Becker apareixen junts col·laborant en el disc "Zazu" (1986), disc de debut -i únic- de la cantant i model Rosie Vela, però de moment no serveix per a tornar a ajuntar-los. L'any 1992 Becker produeix el disc "Kamakiriad" de Fagen i aquest li torna la producció en el disc "11 tracks of whack", el primer disc en solitari de Walter Becker. L'any 2000 sí que finalment tornen a gravar conjuntament amb el nom d'Steely Dan vint anys després, el disc "Circus money" és àmpliament celebrat amb cançons com "Cosin dupree" i "Jack of speed".

Walter Becker ha mort als 67 anys per causes que no s'han fet públiques, però després d'una llarga malaltia anunciada ja al juliol després que Becker no pogués participar als festivals  Classic West i Classic East.