dilluns, de juliol 22, 2019

Johnny Clegg & Savuka - Cruel, crazy and beautiful world

El cantant, compositor i guitarrista Johnny Clegg va néixer a Rochdale (Anglaterra) però amb pocs anys se'n va a viure primer a Zimbàbue i després a Sudàfrica on es familiaritza amb la cultura i la música zulu. Amb només 14 anys ja ha viscut tots aquests viatges, aprèn a tocar la guitarra i coneix a Sipho Mchunu, un músic de carrer amb qui estableix amistat. Clegg i Sipho comencen a tocar junts i a fer petits concerts en clubs i festes privades, les seues cançons barrejaven el zulu i l'anglès i una musicalitat d'ambdues cultures. Això que avui en dia en diem mestissatge o fusió de cultures. A inicis dels 70 no hi havia tan vocabulari encara.

Van enregistrar el discos "Universal men" (1979) i "African litany" (1981) amb el nom de Juluka que vol dir dolç en zulu. El primer èxit els arribà amb un primer single "Woza friday" (1982) del disc "Ubuhle Bemvelo" (1982) que vol dir bellesa de la natura. Un altre single que fou un primer èxit a Sudàfrica arribant al número 1 de les llistes és "Africa Kukhala Ambangcwele" i que poc després fou prohibit per les autoritats sudafricanes. Amb "Scaterlings" (1982) es donen a conèixer al Regne Unit i als Estats Units arribant a entrar, tot i que de forma discreta, en llistes. Aquest fet els permet realitzar les primeres gires internacionals.


El 1986, després de mitja dotzena més de discos Sipho deixa la música i Clegg es veu obligat a formar un nou grup donant lloc a la creació de Johnny Clegg & Savuka, que vol dir despertar en zulu. Amb aquest nom comencen una nova etapa fitxant per la multinacional EMI que els impulsa, ara sí, a un èxit internacional rotund. Amb el disc "Third world child" (1987) les portes de les llistes ja se'ls hi obren de bat a bat, sobretot amb el single "Asimbonanga", un homenatge a Mandela, empresonat en aquella data, que també és prohibida a Sudàfrica però que fou un èxit per tot el món. La cançó es convertí en un himne anti apartheid i fou adoptada com a himne pel Front Democràtic de Sudàfrica. També és d'aquest disc "Scatterlings of Africa", que formava part de la banda sonora de l'oscaritzada peli Rain man. El disc és una barreja de sons ètnics amb rock d'estil anglosaxó.

El següent disc "Shadowman" (1988) continua aconseguint un nivell important de vendes, amb lletres de fort impacte polític, cançons en anglès i melodies en zulu. Michael Jackson va haver de suspendre un concert a Lió perquè Johnny Clegg li havia pres els espectadors en un altre concert el mateix dia. L'any 1989 publiquen "Cruel, crazy and beautiful world", personalment el millor disc, amb una divertida cançó dedicada al fill de Clegg que dona títol al disc. També hi trobem el single "Dela" -que anys més tard apareixeria a la pel·lícula George de la jungla- i la cançó "One (Hu)'Man One Vote" dedicada a David Webster, un activista anti apartheid assassinat poques setmanes abans de la gravació del disc. 

El 4 de maig de 1992, David Zulu, percussionista de Savuka és assassinat mentre anava cap a casa seva. Això va provocar que "Heat, dust and dreams" (1993) fos l'últim disc de Johnny Clegg & Savuka incloent-hi el tema "The crossing (Osiyeza)" dedicat a David.

A partir d'aquí Johnny Clegg, conegut amb el sobrenom de zulu blanc però que ell ho detestava va continuar gravant discs en solitari però sense l'èxit comercial anterior i es centrà sobretot en les seues classes universitàries. Des del 2017 que Johnny Clegg tenia diagnosticat un càncer que li havia anat empitjorant fins que ara li ha provocat la seua mort a Johannesburg.