dissabte, de novembre 02, 2019

Village People - In the navy

Henri Belolo, a qui li trobo una enorme
semblança a Vladimir Putin
Si hi ha dos cançons que no falten en cap festa on els participants ja tenen una edat que supera la quarantena aquestes són "I will survive" de Gloria Gaynor i "Y.M.C.A." de Village People.


L'any 1973, el compositor, promotor de concerts i DJ nascut a Casablanca Henri Belolo s'estableix a New York on funda Can't Stop Productions. L'any 1975 coneix el productor Jacques Morali i comencen a treballar junts, per exemple produint el "Brazil" de The Ritchie Family

Inspirats en els ambients gais de New York, Belolo i Morali se'ls acut crear un conjunt vocal de música disco amb la representació de sis prototips de la societat americana: el cowboy, el policia, l'indi, el soldat, el motorista i l'obrer. I per això recluten Victor Willis, David Hodo, Felipe Rose, Randy Jones, Glenn Hughes i Alex Brilley per crear els arxifamosos per  a quarentons passats de cubates Village People.

La idea no va resultar dolenta i els resultats tampoc: el 1979 dominen les llistes amb un himne a totes les discoteques del món "Y.M.C.A.". Aquestes sigles que vostè ha ballat infinitat de vegades fent el paripè amb els braços i perdent tota credibilitat momentàniament són les inicials de la Young Men's Christian Association, una entitat d'orientació cristiana a la qual no li va fer gens de gràcia que uns gais els dediquessin una cançó. Pocs singles en la història de la música han venut més de 10 milions de còpies com aquest.

Anteriorment havien gairebé assaborit l'èxit amb "Macho man" (1978) i tres primers singles menors "San Francisco (You've got me)" (1977), "In Hollywood (everybody is a star)" (1977) i "I am what I am" (1978).

Aquell mateix any, el 1979, treuen tres discos de tacada, però com el que importa d'aquest grup són els singles -en van vendre vint milions-, passo d'ells fins al "In the navy" que arriba al 3 en llistes. Un altre clàssic que sona igual que l'anterior però que a altes hores de la matinada ens és completament igual. La Marina dels Estats Units es posà en contacte amb Belolo per poder utilitzar la cançó en una campanya de reclutament, Belolo els cedí els drets gratuïtament a canvi de què els ajudessin a gravar el videoclip. Pocs dies després el grup enregistrava les seues coreografies a la coberta de la fragata USS Rasoner a la base naval de San Diego. La cançó s'inclou en el seu quart disc, on també hi trobem la no menys coneguda "Go west", popularitzada a finals dels noranta pels Pet Shop Boys.

Amb tota la popularitat els Village People afrontaren la idea del cine com van fer els Bee Gees i van rodar la pel·lícula "Can't stop the music" amb ells sis de protagonistes. El fiasco fou tan absolut que el grup no aguantà la pressió, tenen lloc els primers canvis en la formació i canvien d'estil per passar de la seua estètica gay a una neoromàntica, que era la moda dels grups d'inicis dels vuitanta: Spandau Ballet, A-ha, Duran Duran... El disco-sound s'enfonsa i el grup també.

Després de l'experiència americana Belolo tornà a París, fundà la discogràfica Scorpio Music (amb grans singles de la música disco com 2 Unlimited, Haddaway, Gala, Alex Gaudino...) i fou el descobridor del grup de hip-hop Break Machine entre d'altres.

Ara Henri Belolo ha mort als 82 anys.



Articles relacionats:
- Staple Singers.
- MFBS