diumenge, d’abril 25, 2021

Jim Steinman & Meat Loaf - I'd do anything for love (but I won't do that)

Nascut el 1947 a Nova York Jim Steinman va decidir que es volia dedicar al teatre musical i a escriure cançons mentre estudiava a l'Amherst College de Massachusetts. Amb 22 anys aconseguí la seua primera producció, "The dream engine" treballant amb l'influent director teatral Joseph Papp.

Entrats ja en la dècada dels setanta, Steinman va escriure el tema "Happy ending" (1973) pel disc "Food of love" d'Yvonne Elliman. Aquell mateix any també va compondre la lletra i la música del musical "More than you deserve" estrenat en un dels teatres de Papp. En aquest musical va conèixer el cantant Marvin Lee Aday, qui a causa del seu llustrós físic quan jugava a futbol americà se'l coneixia com a Meat LoafMeat Loaf provenia també del teatre musical havent participat a "Hair" o "The Rocky Horror Show".

Aquella trobada va resultar màgica, i és que a conseqüència d'això va sortir un disc rodó i dels més exitosos de la història del rock "Bat out of hell" (1978) situant-se en el Top 20 dels més venuts de tots els temps amb més de 50 milions de còpies, el que es coneix per un long-seller. El disc pretenia ser un hard-rock teatral futurista, i a fe de déu que resultà amb temarros com "Bat out of hell", "You took the words right out of my mouth (hot summer night)", "Two out of three ain't bad", "Paradise by the Dashboard light" o "Heaven can wait", un tema que ja tenia escrit Steinman des de feia anys. La veu histriònica i operística d'Aday sobre les suites instrumentals d'Steinman, els riffs de piano... L'obra artística quedà completada amb la producció de Todd Rundgren, la participació de Roy Bittan i Max Weinberg músics de la E Street Band, una famosíssima portada dissenyada per l'il·lustrador Richard Corben amb la moto de la dramàtica història del protagonista del single que titula el disc i un vídeos per explicar autèntics dramons d'històries en l'era pre-MTV.

Setze anys després, Steinman es va reunir amb Meat Loaf per a "Bat Out Of Hell II: Back Into Hell" (1993). Personalment encara més espectacular que la primera part i que ja porta venudes 26 milions de còpies. En aquest disc s'inclou el bestial "I'd do anything for love (but I won't do that)" -tenien predilecció per títols llargs- guanyador del Grammy a la millor actuació vocal de rock solista. Els videoclips dirigits per Steinman i Michael Bay dels temes van ajudar a fer gran aquest retorn. També em feia molta gràcia d'aquest disc el tema "Objects in the rear view mirror may be closer than they are" i un extraordinari segons single "Rock and roll dreams come through", un tema que va incloure Jim Steinman en el seu únic disc en solitari "Bad for good" (1981).

Steinman va composar també les cançons dels discos de Meat Loaf  "Dead ringer" (1981) en el qual va recuperar una del musical "More than you deserve"  i del doble "Braver than we are" (2016).

Però Steinman va composar altres cançons per altres artistes que van esdevenir més o menys èxit. Les dos següents tenen una curiosa connexió.

Va escriure la balada "Making love out of nothing at all" (1983) per als australians Air Supply, tema que arribà al número 2 de les llistes. Per altra banda, "Total eclipse of the heart" (1983) és la cançó que llençà Bonnie Tyler a l'estrellat i als Grammy. El vídeo, dirigit per Russell Mulcahy també va ser ideat per Steinman. La cançó va ser la primera d'una artista que va entrar directament al número 1 de les llistes britàniques... curiosament al 2 hi havia el tema anterior dels Air Supply.

De la mateixa manera que amb Tyler, va ser una cançó de Jim Steinman que va consolidar la carrera de Celine Dion. Amb "It's all coming back to me now" (1996), el primer single del quart disc de Dion "Falling into you" va guanyar un Grammy com a productor, fixeu-vos en el videoclip i veure moltes similituds amb víde4os anteriors. Andrew Lloyd Webber va comentar que "És la cançó d'amor més gran que s'ha escrit mai. Aquest serà el registre del mil·lenni!". En aquest disc Steinman col·laborà amb Phil Spector, però com sempre amb Spector les coses acabaven malament i el mateix Steinman es va fer càrrec dels temes "Call the man" i "River deep mountain high". Spector se'n foté d'Steinman anomenant-lo "mal clon" a la qual cosa Steinman va comentar "Ser insultat per Phil Spector és un gran honor. Si m'escup, em considero purificat".

En les últimes dècades Steinman s'ha dedicat a les partitures per a musicals. El 1998 es va estrenar a Viena "Tanz der vampire" dirigit per Roman Polanski i que porta 23 temporades en escena. El 1999 "Whistle down the wind" amb Andrew Lloyd Weber. I el 2017 dirigit per Jay Scheib s'estrenà a Manchester "Bat out of hell the musical".

El compositor i productor Jim Steinman ha mort als 73 anys.

 

 Articles relacionats: