diumenge, de maig 15, 2022

Lectures matemàtiques

Avui, que és el dia n+1 de la diada de Sant Jordi, m’agradaria deixar-vos unes quantes idees de llibres relacionats amb les matemàtiques per si encara sou a temps de fer alguna compra, tot i que qualsevol dia de l’any és bo per a comprar llibres. I llegir-los.

Els llibres que us recomanaré no són llibres que s’hagin convertit en clàssics de les facultats de matemàtiques com “Algebra” de Serge Lang, “Equaçoes diferenciais ordinárias” de Jorge Sotomayor -tots els estudiants de matemàtiques del món l’hem llegit en portuguès-, “Cálculo diferencial y integral“ de Nikolai Piskunov o el “5000 problemas de análisis matemático” conegut popularment com el Demidovich, el cognom del seu autor. Clàssics absoluts de la bibliografia matemàtica però que no entrarien dins dels objectius d’aquest article. 

De llibres de matemàtiques i amb matemàtiques a l’abast de tothom n’hi ha molts i de molt bons. El matemàtic i divulgador Ian Steward és l’autor dels llibres “Los grandes problemas matemáticos” i “17 ecuaciones que cambiaron el mundo”, uns llibres en els quals explica de manera molt didàctica i sense perdre el rigor matemàtic els grans avenços que han suposat els descobriments matemàtics pel devenir de la ciència i la societat: el teorema de Pitàgores, els logaritmes, la distribució normal, la transformada de Fourier… Steward també és l’autor d’una “Historia de las matemáticas”, però d’història de les matemàtiques, si hi esteu interessats i teniu temps per llegir (són 800 pàgines), el més complet és el de Carl Boyer. El de Boyer no és difícil de llegir, però si voleu començar amb una cosa més lleugera l’editorial Nivola té una col·lecció de llibres molt ben fets i destinats a un públic general sobre història: “Las funciones, un paseo por la historia”, “Curvas en la historia”, “De los Bernoulli a los Bourbaki”, “Una historia de las matemáticas para jóvenes”... I un de molt curiós és “A history of mathematical notations” de Florian Cajori en el qual s’explica el perquè de la simbologia matemàtica.

Sobre biografies de matemàtics també hi ha força varietat. El professor de la UAB Joan Girbau fa uns anys va publicar “L’home de la campana”, una biografia novel·lada de Karl F. Gauss. En el fabulós “Viaje a través de los genios” de William Dunham s’hi poden trobar les biografies de Cantor, Euler, Newton o els Bernoulli explicades a partir dels seus descobriments. I una altre cop tornem amb l'editorial Nivola que té una col·lecció d’una cinquantena de llibre biogràfics: Arquimedes, Fermat, Galois, Euler, Descartes, Legendre, Volterra… Els llibres tenen fórmules i demostracions matemàtiques, no us espanteu, però la seua lectura és a l’abast de qualsevol persona amb un mínim d’interès matemàtic. Per últim, barrejant història i biografies tenim dos llibres escrits en clau humorística absolutament divertits “El club de la hipotenusa” i “Los matemáticos no son gente seria” del Claudi Alsina.

Aquest professor, matemàtic i divulgador català té autèntiques joies curiosíssimes per fer-nos adonar de la matemàtica que hi ha al nostre voltant. Si voleu començar amb una visió general de tot arreu on es poden trobar matemàtiques la lectura del “Vitaminas matemáticas” és imprescindible. De la mateixa idea és el “100 qüestions de matemàtiques” del professor menorquí Miquel Capó. A partir d’aquí Alsina s’especialitza sobretot en geometria: “Geometria cotidiana” on explica la geometria del rotlle de celo o la de les rotondes, “Mateschef” sobre la geometria de la cuina o “Geometria i moda” en el qual dona una explicació matemàtica als tallatges de roba, mitjons, sabates i barrets. 

Alguns llibres recomanats

Hi ha una llei que diu que per cada fórmula que apareix en una pàgina d’un llibre el nombre de lectors es redueix a la meitat. Espero que amb aquestes idees de lectura això no succeeixi i l’article serveixi per empènyer a llegir sobre les matemàtiques i que el nombre de lectors es multipliqui.

(Article publicat al Lectura el 24 d'abril de 2022)