divendres, d’agost 20, 2010

Amadeu Cabanilles


Si vostè és una mica aficionat a TV3 potser sabrà de qui parlo. Si vostè, a més, mira les novel·les (que deia la meua iaia) de la cadena potser ho sabrà millor. I si vostè era un gran aficionat a la millor telesèrie que ha emés TV3 i que era "Nissaga de poder" (amb permís de les primeres etapes de "Ventdelplà") haurà identificat de manera ràpida el nom del títol de l'apunt del bloc.

Si va una mica perdut li comento que l'Amadeu Cabanilles era el personatge interpretat per l'actor David Bages (actor recordat per ser el presentador del mític programa musical Plàstic de TV2 i que últimament se l'ha pogut veure també per Ventdelplà i La Riera). L'Amadeu era un caradura amic del Félix Montsolís (David Selvas, un clàssic de totes les sèries), fet que aprofità per escalar posicions dins de l'empresa dels Montsolís. Era especialista en xantatge perquè coneixia els assassinats del Mateu Montsolís (Jordi Dauder), i no li va quedar cap més remei que acceptar-lo com a gendre ja que es va casar amb la Laia Montsolís (Olalla Moreno, filla del Mateu i germana del Félix).

Si vostè no ha entès gran cosa de l'argument que he explicat, no passa res. L'argument de Nissaga és molt més complicat que Joan Carretero i Uriel Bertran vagin junts a fer un vermut. Però era necessari explicar aquestes quatre coses.

Ara canvio de tema i vaig a explicar una altra cosa. Una altra cosa que els faré recordar, i que potser recordaran millor que l'argument de Nissaga de Poder són els fets del mític Puerto Hurraco (Badajoz). Suposo que tothom recorda aquelles iaies vestides amb davantal i mocador al cap que sortien a les notícies l'any 1990 i que ens explicava una crònica negra de l'Espanya més profunda (però profunda-profunda, eh?). Ara a l'agost fa 20 anys d'aquell fet. Els poso una mica en antecedents per fer memòria. Els germans Emilio i Antonio Izquierdo van entrar a Puerto Hurraco procedents del seu poble, el veí Monterrubio de la Serena, amb unes escopetes de caça. En arribar a la plaça del poble van començar a disparar a tort i a dret contra unes nenes que jugaven per allí i contra tot ésser viu que s'hi atançava. Fins i tot una patrulla de la Guàrdia Civil va rebre. El resultat, nou morts i quinze ferits.

Llegint la història dels fets he descobert que això va ser una revenja per uns esdeveniments anteriors. Es veu que des dels anys seixanta, els Izquierdo tenien problemes amb les seues terres amb uns veïns anomenats Cabanillas (ojo!). L'any 1961, Jerónimo Izquierdo, germà gran dels dos Izquierdo anteriors, havia matat a gavinetades Amadeo Cabanilas (!!!!). Després, el 1985 els Cabanillas havien calat foc a la casa dels Izquierdo, en l'incendi va morir la mare. Jerónimo Izquierdo va apunyalar llavors Antonio Cabanillas, germà d'Amadeo... bé, i així anar fent fins que va passar el que va passar.

I després de tot el rotllo, la meua pregunta és... els guionistes de Nissaga de Poder quan van crear el personatge d'Amadeu Cabanilles, ho van fer conscientment o el nom simplement va ser fruit de la casualitat? És molt bo. Però fins ara no me n'havia adonat.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

No t'estranyi! La veritat és que mai m'havia fixat en tal associació. Dels guionistes de TV3 es pot esperar!

Sergi ha dit...

Pot ser una petita llicència del Benet i Jornet, mai se sap. Les sèries americanes estan plenes de referències de les que no ens adonem fins que els frikis ens ho expliquen (vegi's els noms de filòsofs a Lost, Hume, Locke...), per què a les sèries catalanes no pot ser així també?

Per cert, sóc un malalt, recordava molt bé l'argument de Nissaga...

Jordi ha dit...

Crec que ara li acabes de trencar el secret de sumari a en Benet i Jornet... jeje. De totes maneres, un apunt curiós i divertit.

Miki ha dit...

O potser és una anada d'olla teva, que cuadra bastant.
Pero si molt curiós el post.

Babunski ha dit...

Albert B.iR.: Jo tampoc hi havia caigut mai, ha estat aquesta setmana llegint un reportatge sobre els germans Izquierdo que he vist el nom de Amadeo Cabanillas. Per cert, un dels germans Izquierdo fa poc s'ha mort suicidat a la seva cel·la.

XeXu: Jo tampoc crec que sigui casualitat, ni el nom Amadeu ni el cognom Cabanilles són succeptibles d'acudir-se per casualitat. A "Laberint d'ombres" ja vaig descobrir en el seu temps que alguns cgnoms tenien connotacions.

Jordi: Crec que Benet i Jornet hauria de confessar! Tot Catalunya espera la confirmació aquesta, jajajaja

Miki: No tio, que tot el que dic és veritat. Pot ser una anada de la bola, no t'ho nego, però documenteda.

Miki ha dit...

No vull dir, que si que es veritat lo de puerto urraco, pero cuadrar-ho amb nissaga de poder, pues ves a saber si es una anada de la olla o els guionistes ho volien fer.

Pero que esta ben cuadrat amb la serie.

kweilan ha dit...

Curiós!

Ferran Porta ha dit...

Més que curiós, recordo perfectament en Cabanilles (el de Nissaga); recordo, de fet, tots els dolentots que sortien a la sèrie, i no se m'havia acudit mai que puguessin tenir cap connexió amb Urraco's Port. Però ja sabem que la vida dóna moltes voltes, així que ves a saber :)