divendres, d’octubre 08, 2010

El 2012 no hi haurà més catàstrofes de les que hi ha ara


El dissabte passat vaig estar visitant la Fira de Sant Miquel tal i com manen els cànons del lleidatanime. A la Fira es poden fer moltes coses: mirar el nivell de l'oli d'algun New Holland, tastar torrades amb patè d'anxova, gorrejar sucs de l'estand d'Indulleida o demanar pressupostos de bombes de reg. Però no em pensava pas que en un estand dins del Pavelló Novíssim (és que el Pavelló Nou ha quedat com a vell ja) de la Fira podíem establir una conversa sobre l'any 2012 amb un comercial de bombes de reg.

Aquest company de fa anys em va comentar que el tema era prou interessant per a què jo li dediqués un article al bloc. I bé, com aquest bloc és un servei púbic, doncs amic comercial, heus aquí l'article desitjat. Que jo sóc molt complidor.

Si vostè encara no sap del que va la història del 2012 perquè potser està més pendent de la separació de Fran Álvarez i la Belén Esteban, li'n faré dos cèntims (no val la pena ni fer-ne cinc). Hi ha una sèrie d'il·luminats d'aquells que veuen missatges ocults fins i tot dins dels rotllos de paper de vàter que diuen que l'any 2012 els planetes del Sistema Solar quedaran alineats i a la Terra es prouiran catàstrofes que ens enviarà a tots a prendre pel sac. Com si no hi haguessin catàstrofes ara mateix. Zapatero és president del govern sense que hi hagi planetes alineats.

Primer cal dir que el fet que els planetes del Sistema Solar quedin perfectament alineats és pràcticament impossible. Cada planeta es mou a la seua velocitat i amb el seu període de translació sense importar-los-hi gaire el que fan els altres planetes. Mercuri va molt ràpid i Plutó (si el vol considerar planeta) va molt lent. Amb els planetes donant tombs al seu ritme, els planetes interiors més propers al Sol (Mercuri-Venus-Terra-Mart) és relativament senzill que quedin alineats amb el Sol. Però quan diem alineats ho diem amb un marge d'error de milers de quilòmetres cap a l'esquerra o la dreta segons les observacions dels astrònoms.

Els planetes grans que estan més lluny també tenen dret a alinear-se si volen. Doncs suposem que sí, que s'alineen i que els astròlegs i sectaris il·luminats fan festa major. Però, què passaria?

Astròlegs, guionistes, presentadors d'Intereconomía i altres espécies d'éssers afirmen que les gravetats ocasionades per cada planeta se sumarien i la Terra es veuria afectada per tots els camps gravitatoris creats i fotríem un pet. Com si estiréssim un globus per les puntes fins a petar-lo.

La veritat és que no. La força gravitatòria depèn de dues magnituds: de la massa dels planetes (que sí és un valor gran) i del quadrat de la distància, de manera que com més lluny està el planeta menys es noten els efectes gravitatoris que provoca. I els planetes diguem que estan molt i molt lluny els uns dels altres, no?
Així que tranquils. Una alineació planetària molt bèstia no serà inapreciable i l'òrbita de la Terra pot modificar-se molt lleugerament, però que ni vostè ni jo ni ens adonarem. De fet, la Lluna està molt més aprop dels planetes que ens volen alinear i tampoc ens porta tants maldecaps: les marees i poca cosa més.

6 comentaris:

Jordi ha dit...

Caram Babunski... la veritat és que a mi també em costa d'entendre però t'haig de comentar una experiència que vaig passar aquest any a Mèxic amb el viatge de fi de carrera. Un guia de Chichén Itza, ens va explicar que els mayes ho van predir fa mils d'anys. no m'ho empasso però em fa dubtar, aquests tius semblaven tenir connexió amb el més enllà.

Sergi ha dit...

En el temps que fa que visc ja he assistit a no sé quants 'fins del món'. Va, parla'ns de quina ve després de 2012, i a sant de què ens n'anirem a prendre vent aquest cop.

Anònim ha dit...

Això és com allò de l'efecte 2000, que havia d'acabar-se el món llavors. No entenc com hi pot haver il·lusos que es creguin a aquesta gent. Segur que algun d'ells farà un llibre, es forrarà amb les vendes i quan haguem passat el 2012 es farà un fart de riure.

kweilan ha dit...

No he entès massa però em quedo tranquil.la. Gràcies!!!

Ferran Porta ha dit...

A mi em sembla que ens haurem d'empassar una legislatura sencera amb Rajoy de presidente de Ejpaña, que serà tan horrorosa com una de sencera de Zapatero com a presidente de Ejpaña.

No, ni els planetes alineats no ens en salvaran. Life is hard!

Babunski ha dit...

Jordi: ui, els maies els tenen idolatrats aquesta gent. Però què cony sabien ells de sistemes de numeració i d'anys 2012 si vivien en un altre món?

XeXu: Va, ja m'inventaré algun any curiós... el 2017 que és nombre primer.

Albert B.i R.: Hi ha caps de màrqueting molt bons pel món en aquests aspectes. Ja ho vaig comentar en l'article dels cactus i els ordinadors.

kweilan: Tu confia en mi. Encara que no m'entenguis.

Ferran: I espera que no en siguin dos!!