dilluns, d’abril 21, 2014

Cheo Feliciano-Yesterday

A vegades, els que som melòmans i ens agrada col·leccionar discos en general, ens acabem comprant coses que mirat anys més tard, no saps ni com te les vas arribar a comprar en aquell temps.

Mai m'ha agradat la música salsa. Em molesta fins i tot. Un estil de música massa sobreexplotat i sobrevalorat en bodes, revetlles i festesmajons. Quan toquen cumbies ja me pot venir a buscar a la mateixa latitud i longitud que el Boeing 777 de Malàisia. Insuportable.

L'any 1996 va sortir un disc anomenat "Tropical tribute to the Beatles". No crec que fos pel fet de ser tropical sinó més aviat pel fet de ser un tribute to the Beatles me'l vaig acabar comprant en una de les meravelloses botigues (aquesta estava a la meitat de carrer a mà esquerra en sentit plaça Universitat) que hi havia en aquella època al carrer Tallers de Barcelona, on residia per motius universitaris. Fa poques setmanes hi vaig tornar i poca cosa queda del mític carrer Tallers, només Revólver i Castelló. Ni rastre de la millor botiga que era Edison's. Ara al carrer Tallers només trobarà botigues per si vostè es vol convertit en un gòtic o en un emo en pocs minuts. 

Bé, tal com li deia, aquest disc va acabar a les meues mans després d'haver desemborsat la quantitat necessària de diners per tal de produir l'intercanvi. Del disc en qüestió havia sentit la versió que Ray Sepúlveda havia fet del "Fool on the hill" amb el títol de "El loco de la colina" i el "A hard days night" interpretat per Johnny Rivera.

En el disc es troben grans de la salsa com Celia Cruz versionant "Obladi, oblada", Oscar D'Leon atrevint-se amb "Lady Madonna" i Domingo Quiñones fent el "Day tripper". I al final un "Come together" col·lectiu. Les adaptacions al castellà van ser obra del mític Salvatore Adamo.

En aquest disc crec que va ser el primer cop que vaig sentir a Cheo Feliciano, un porto-riqueny que es veu que ja era un fenòmeno en això de la música salsa des de començament dels setanta. Cheo s'encarregava de versionar el "Yesterday" en una seua manera molt peculiar recordant el mític Lalo Rodríguez.

Avui m'he assabentat de la mort de Cheo Feliciano als 78 anys d'edat víctima d'un accident de trànsit.

P.D: Beatlemaniacs, absteniu-vos.