dilluns, de gener 04, 2021

Gerry & the Peacemarkers - You'll never walk alone

Després de vàries experiències en grups d'skiffle, com els Mars-Bars, la banda quedà definitivament formada l'any 1961. El líder era Gerry Marsden que portava la veu i la guitarra, Les Maguire era al piano, Les Chadwick al baix i Freddie Mardsen a la bateria. El nom Gerry & the Peacemakers.

Sent tots quatre de Liverpool s'hi fixà Brian Epstein, que els convertí en el seu segon grup després dels Beatles. En pic foren tocats per la mà d'Epstein van fitxar per EMI i van començar a caure singles d'èxit com a xurros. Com no podia ser d'altra manera amb la producció de George Martin. De fet, fins el 1984, van tenir el rècord de ser el grup que els seus tres primers singles publicats van ser número 1. Van ser desbancats pels Frankie Goes to Hollywood.

El primer single del grup i primer top one va ser "How do you do it" (1963), un tema de Mitch Murray que Martin els veié tocar en un concert a Birkenhead. El segon tema publicat que arribà al capdamunt de llistes va ser "I like it" (1963), també del compositor Mitch Murray.

Finalment, el tercer número un consecutiu va ser "You'll never walk alone" (1963), una balada dels compositors Rodgers i Hammersteins estrenada en el musical Carousel i que s'ha convertit en himne del Liverpool CF. Un grup que triomfava amb un estil divertit d'interpretació però també amb balades quan convenia.

El quart single publicat no arribà a l'1 però sí a la posició 2, així que amb "I'm the one" (1964) continuava la bona ratxa del grup. Brenda Lee amb "As usual" els impedí arribar a la primera posició. 



El grup saltà fins als EUA i també del 1964 és "Don't let the sun catch your crying", un altre èxit que aquest cop es quedà amb un no gens menyspreable sisè lloc i compost per Mardsen. Un últim single d'aquell any va ser "It's gonna be alright", amb èxit menor que els altres.

L'any 1965 tornen amb un altre gran impacte en llistes gràcies al tema central de la pel·lícula "Ferry across the Mersey" també de Mardsen. I després ho intenten amb "Girl on a swing" (1966) sense tanta repercussió.


Estant en el més alt del cim musical i de vendes de singles, el capritxós Gerry Mardsen va emprendre una exitosa carrera en solitari com a presentador infantil de tele a The Sooty Show i una desastrosa carrera com a cantant solista en solitari. També protagonitzà el musical Charlie Girl al West End londinenc. Qui sap si en cas de continuar junts no haguessin fet ombra als mateixos Beatles com el grup de Liverpool. De fet, tots aquest grups de Liverpool -també Searchers, Manfred Mann...- van ser anomenats com el MerseyBeat per aquesta prestigiosa revista musical de Liverpool d'aquella època.

La banda va anar retornant molt de tant en tant (1975, 1979...) per a concerts revivals i a mitjans dels vuitanta es retrobaren en l'estudi de gravació per a tornar a gravar els vells clàssics sempre amb finalitats solidàries. Per exemple el 1985 formà un grup anomenat The Crowd amb altres cantants -Paul McCartney, Rick Wakeman, Kiki Dee, Chris Norman, Phil Lynott...- , i enregistraren un nou "You'll never walk alone" per recaptar fons per les víctimes de l'incendi de la tribuna del Valley Parade de Bradford, on van morir 56 persones. El single arribà a l'1 de les llistes angleses.

El 15 d'abril de 1989 una allau humana causava la mort de 96 aficionats del Liverpool a l'estadi Hillsborough del Nottingham Forest. En aquest cas Gerry s'unia amb Paul McCartney, The Christians, Holly Johnson i sota producció dels productors de moda en aquella època Stock, Aitken i Waterman enregistraven una nova versió del "Ferry across the Mersey". El 2003 rebia la medalla de l'imperi britànic.

Gerry Mardsen arrossegava problemes de cor des del 2003 quan va haver de sotmetre's a un triple bypass, i després d'una altra operació de cor el 2016. Gerry ha mort als 78 anys després d'una infecció cardíaca [2021]. Les Maguire ha mort als 81 anys [2023], era l'últim dels Pacemakers que quedava viu. Freddie Marsden morí el 2006 i Les Chadwick el 2019.

 

 Grups relacionats:

- Peter Tork "Higher and higher"


2 comentaris:

Miki ha dit...

Perdona en aquesta entrada t'ha faltat afegir que 5 personatges per honorar aquest home, aniran, esperem que en breu, a homenatjar aquesta cançó...

Babunski ha dit...

En breu poden ser anys...