dilluns, de setembre 28, 2009

La Fira de la Maquinària Agrícola... o no.

Ja he visitat l'edició d'enguany de la Fira de Sant Miquel. Aquest any ha estat la 55a edició de la Fira també anomenada Saló Nacional de la Maquinària Agrícola (tot i que Jaume I ja va fer la primera inauguració de la Fira de Sant Miquel l'any 1232). I sense ni un tractor (com en temps de Jaume I). Ni els polítics van poder-se fer la foto típica del dia de la inauguració damunt d'un Massey-Ferguson, un John Deere, un Ebro o un Barreiros (Jaume I penso que tampoc ho devia fer). No va haver foto sobre cap excavadora ni toro hidràulic, que és l'única maquinària que hi ha exposada (a part d'empacadores i recol·lectores de ceba).

L'amenaça de vaga dels 24 concessionaris del ram es va complir per culpa de la intransigència de l'alcalde Àngel Ros i del director de Fira de Lleida, Oriol Oró. En plena crisis, els expositors van demanar que la Fira rebaixés els preus dels estands a 1€/m2. Però com cap dels dos personatges anteriorment esmentats deuen notar la crisi, la seva prepotència va fer que no es pogués arribar a cap solució. I així estem. Una fira de maquinària agrícola sense maquinària agrícola. L'any més amarg pels pagesos, 8000 hectàrees fetes malbé per la pedra, 500 hectàrees de fruiters arrencats pel vent (cosa que comporta uns 5 anys de recuperació), la cotització de la golden per terra, préssecs i nectarines autòctones sense cotització, pèrdues del porcí, les ZEPA... i au, fot-li que som pagesos

Des de la Paeria i des de Fira de Lleida s'entesten a dir que enguany s'ha superat el nombre d'expositors... deuen haver comptat com a expositors fins i tot els guardes de seguretat de les entrades, les hostesses que donen globos als nens i bosses plenes de propaganda als milers de jubilats que ens porten en autocar per tal d'augmental exponencialment el nombre de visitants de la Fira. Sinó a mi no em quadra... la Fira està més buida que la sectorial de cultura catalana del PSC

La Fira és un dels símbols de Lleida. Si falten els tractors, la Fira no tindrà l'essència que hauria de tenir. Per molt que hi hagi estands amb paelles que no s'enganxen i altres amb anxoves de Palamós. I el Ros i l'Oró més contents que Félix Millet amb un bitllet de 500 €.

P.D.: No ho he pogut confirmar però hi ha rumors que diuen que l'estand de la Ruta del Vino del Somontano li ha sortit gratuït per uns acords amb la Paeria i Fira de Lleida... A part de voler-nos fotre les peces del Diocesà els hi regalem el negoci a la Fira? La repera! (blanquilla, llimonera i william)

6 comentaris:

Sergi ha dit...

No sé si quedar-me més tranquil per veure que aquestes coses no només passen a Barcelona, o cagar-me en ells... Sí, millor aquesta segona opció. És que no hi ha manera, eh? En qualsevol acte sempre hi ha d'haver algú que en surt guanyant, i a tal efecte, fa el que sigui, encara que sigui il·legal o perjudicial per tota la resta. És tan simpàtic el gènere humà...

Si es confirma aquest apunt final, ja seria el colmo dels colmos...

Ferran Porta ha dit...

D'això... no és com un contrasentit, que unes comarques com les lleidatanes, no tinguin toootes les facilitats del món per organitzar i participar a la Fira de Sant Miquel? Potser algún cap pensant és de l'opinió que, si no és a Lleida, on aquesta fira té sentit és a, no ho sé, el Barcelonès? O a l'Alt Urgell?

Ho sento pels pagesos que s'han quedat sense aparador, per culpa, què estrany, d'una (altra) mala política.

Albert ha dit...

Però no deien que no hi havia gairebé ni expositors ?¿? jo la veritat que apart dels primers 7 0 8 anys de vida escolar a Lleida, i que com a tals ens obligaven si o si a fer la visita a la fira ( clar com a bon lleidatà , havies de pujar a un tractor, per veure si de gran servies o no...) està clar que no pas....es que fa molts,mots anys que no m'atanço, la trobo ridícula ( per un personatge alié al món agricola) , trobo que això té reminicències de passat, on les fires eren punt de trobada per a tots, però fa 30 anys que això no serveix, però la premsa catalana és de les poques vegades que s'atança a lleida, ( juntament amb l'aplec).
Perque està clar que a Lleida tots anem amb tractor pel passeig de ronda.
Amen.

kweilan ha dit...

Això del final que dius clama al cel.

Babunski ha dit...

La conclusió de la fira ha tingut 2 cares. Llegint la premsa i en paraules de l'alcalde, es veu que ha estat un èxit de tot (SEGRE, dimecres 30/9). I en el mateix diari i el mateix dia feien petites entrevistes a expositors els quals constataven que l'edició d'enguany havia estat un fracàs.

Com molt bé heu dit, si des del Segrià no cuidem als pagesos, no esperem pas que ens els cuidin des d'Horta-GUinardó o des de Cornellà.

I sí, Albert, Lleida queda molt lluny. No fa gaire parlava amb un metge de Sabadell (metge! un senyor amb estudis) i em preguntava si a Alguaire ens arribava la premsa! Bestial!

Ferran Porta ha dit...

Això que expliques de la premsa a Alguaire... això, és veritat? Home, és que fins i tot per un sabadellenc, per més centralista pirat que sigui, la pregunta sembla impossible.

M'ho crec, m'ho crec, esclar, i em sembla... en fi!