diumenge, de març 17, 2013

El CERN ha reconegut oficialment que s'ha descobert "un" bosó de Higgs


Sí, s'han pres el seu temps. Les autoritats del CERN (Centre Europeu de Recerca Nuclear) són molt conservadores i no volen ficar la pota. El 4 de juliol de 2012 es va anunciar el descobriment d'un nou bosó. El desembre de 2012 es va començar a parlar d'"un" Higgs (fixeu-vos que no dic "del" Higgs), però oficialment seguia sent un nou bosó. Importa el nom? El Premi Nobel de Física per al bosó de Higgs només serà concedit quan el CERN afirmi amb claredat i rotunditat que s'ha descobert "el" Higgs. I si el CERN és conservador, l'Acadèmia Sueca ho és encara més. No obstant això, els rumors apunten a què potser n'hi hagi prou que el CERN digui que s'ha descobert "un" Higgs. 

Per fortuna, aquest 14 març de 2013 (dia de fortes connotacions matemàtiques), el CERN ha afirmat que s'ha descobert "un" Higgs. Ara sí, s'ha donat el tret de sortida a un Premi Nobel per a Peter Higgs el 2013. La notícia oficial del CERN Press Office diu exactament que "New results indicate that particle discovered at CERN is a Higgs bosó" . Poca broma. Per la importància que té aquest afer trobo que se n'ha fet molt poca difusió... esclar, abans toca futbol, Fórmula 1 i l'elecció del Papa. Paradoxal, no? Església i ciència... 

Aquesta setmana en la trobada anual Moriond QCD sobre física d'altes energies que té lloc a La Thuile (Itàlia) s'han presentat els resultats del CMS (un dels experiments de l'LHC), que al costat dels resultats d'ATLAS (un altre experiment de l'LHC), s'aproximen tant al que s'espera per a un bosó escalar de paritat parell (manera friqui d'anomenar "un" bosó de Higgs) que ja és gairebé impossible no afirmar a crits que s'ha descobert "un" bosó de Higgs. Però per què no s'afirma que es tracta "del" bosó de Higgs? Perquè encara hi ha petites desviacions i perquè en rigor l'LHC mai podrà confirmar que s'ha descobert "el" bosó de Higgs (tot i que el Higgs descobert el 4 de juliol té totes i cadascuna de les propietats predites pel model estàndard). Difícil d'explicar però potser no tan difícil d'entendre... o al revés?

I què ha passat aquesta setmana al canal difotònic de CMS per poder dir aquestes coses? Doncs molt senzill si té una mica d'idea d'estadística, l'excés observat al juliol ha desaparegut del tot. El quocient entre la taxa d'esdeveniments predita pel model estàndard i la taxa observada per aquest canal és μ = 0,8 ± 0,3 (per al model estàndard μ=1). La gran desviació (a més de dos sigmes) observada amb anterioritat ha desaparegut del tot!! 

Per què no es proclama llavors el descobriment "del" Higgs en lloc d'"un" Higgs? Perquè ATLAS segueix mostrant un excés en aquest canal (tot i que està disminuint, l'última dada és μ = 1,65 ± 0.24 ± 0,25 per a una massa de 126,8 ± 0,2 ± 0,7 GeV /c²) i a més perquè podria passar que "el Higgs" descobert sigui el primer membre d'una família de Higgs. Fins que no es descarti que "el Higgs" no correspon a les prediccions de la supersimetria o dels model 2HDM (Two Higgs Double Model) , la direcció del CERN seguirà sent reticent a parlar en públic "del Higgs" (encara que molts altres físics ho fan des de fa molt de temps). Suposo que, fins que no es combinin les dades de CMS i ATLAS duplicant l'estadística, el CERN no donarà el seu braç a tòrcer i parlarà obertament "del Higgs" (comparteix aquesta opinió Philip Gibbs, "Higgs Spin (Is It really a Higgs then, finally?), " 


La cosa està viva... si volen llegir gent més seriosa que jo i volen aprofundir en el tema:

L'article de Whitbeck és un resum de les propietats del bosó de Higgs i el d'Strassler ens diu que si hi ha alguna diferència entre el Higgs descobert al LHC i el predit pel model estàndard no ho sabrem fins, com a molt aviat, finals de 2015.

I gràcies a http://francisthemulenews.wordpress.com/ per la informació de primera mà des del Moriond.



2 comentaris:

Sergi ha dit...

Com si no fos difícil la física a aquest nivell que ara els experts encara juguen amb els articles, això ho complica encara més. El? Un? Si només és 'un' vol dir que n'hi ha d'haver més, no?

angieporelmundo ha dit...

es molt interesant, el cern m'encanta.

he arribat a tu perque tambe soc de lleida. salutacions

http://losviajesysibaritismosdeauroraboreal.blogspot.com.es/