dimecres, de juliol 16, 2014

En homenatge al lletrista Gerry Goffin: Glenn Medeiros -Nada cambiará mi amor por ti

Ara amb les noves modes de l'Spotify, l'MP3 i el fet d'escoltar la música on-line, s'han perdut algunes de les tradicions dels que tota la vida hem escoltat la música en CD o en LP. Aquell objecte en forma de paral·lelepípede no era només un armari per guardar la corona circular en la qual s'havia enregistrat la música. Un disc o un CD era una obra complerta, des de la portada fins al llibret desplegable interior, que en cas dels discos de vinil podien ocupar desplegats la superfície d'una taula de menjador i tot.

Si vostè és aficionat (o aficionada) a desplegar els llibrets interiors dels CD o LP, haurà vist que sota dels títols de les cançons i normalment escrits entre parèntesis apareixen els autors de la lletra i de la música. Depèn de la quantitat i dels tipus d'exemplars de la seua discoteca de ben segur que haurà llegit vàries vegades els noms de Leiber/Stoller, Lennon/McCartney o Jagger/Richards. Noms que molts cops queden en segon pla i que són testimonials però que tenen la seua importància, no com els signants del manifest "Libres e iguales".

Un dels mítics lletristes ha estat Gerry Goffin, que juntament amb la seua dona Carole King (es va cansar amb 17 anys) han estat força prolífics a l'hora de donar-li al llapis de les lletres de les cançons. I això que es van separar l'any 1968... imagini's si haguessin durat més! La història d'amor de King amb Goffin devia ser tan ampalagosa que es convertí en el tema principal del musical "Beautiful: The Carole King musical".

Gerry Goffin amb Carole King
Algunes de les cançons escrites per ell i que podreu reconèixer més que qualsevol candidat d'UPyD per Catalunya són:

- "Will you love me tomorrow". Algunes versions conegudes són les de The Shirelles, Carole King (que la canta amb el seu amic James Taylor), Bryan Ferry (Bryan amb y perquè si ho escriu amb i s'enfada), els Bee Gees (en un horrible homenatge a Carole King), Cher, Neil Diamond, Lauran Branigan, Dionne Warwick o Amy Winehouse (la versió que més m'agrada).

- "You make me feel like a natural woman". Cantada per Carole King, Aretha Franklin (potser la versió més coneguda), Celine Dion o Mary J. Blige. En un projecte de l'any 1998 anomenat Divas, per si no en tenia prou amb tot això, la van cantar juntes Aretha Fanklin, Celine Dion, Mariah Carey, Shanya Twain i Gloria Estefan. Ole tu!

- "Up on the roof". Aquesta va ser molt popular gràcies als Drifters. També la cantà Neil Diamond i sorprenentment la discotequera Viola Willis.

- "The locomotion". Arxiconeguda aquesta cançó en les versions de Little Eva, Carole King, Grand Funk Railroad i Kilye Minogue. No tan coneguda és la de Ringo Starr.

-"Take good care of my baby". Versionada per The Beatles, Bobby Vee o Smokie.

-"You've got a friend". Aquesta l'hauran sentit a rebentar amb veu de James Taylor i Carole King. També l'ha fet Michael Jackson (no vulgui pensar a qui li devia cantar) o Dusty Springfield. També la van cantar dins el projecte Divas citat anteriorment.

-"Goin' back", cançó amb la qual Roger McGuinn i David Crosby dels The Byrds es van emprenyar perquè a Crosby no li agradava i va deixar el grup per formar Crosby, Stills, Nash & Young.

Després del divorci amb Carole King, Goffin va patir diferents malalties mentals, tot i això l'any 1989 en veu de Glenn Medeiros li vindria l'èxit amb "Nothing's gonna change my love for you". els que som d'aquella generació la recordem com la típica cançó per aneular les noies (juntament amb les d'Eros Ramazzotti) en moments en què volies tirar la canya a alguna. Aquí els nois adolescents d'aquella època l'havíem de patir en la versió castellana "Nada cambiará mi amor por ti"... el que havíem de suportar els nois per poder lligar... marededeu!

Gerry Goffin ha mort als 75 anys.

1 comentari:

kweilan ha dit...

Molt bona ressenya!