divendres, de juny 30, 2017

Antoni Palau, lo tractor de Torrefarrera

Pancarta d'O Rei Palau. Foto del David Melé.
Antoni Palau Vila amb el sobrenom de lo tractor de Torrefarrera posat pel periodista Antoni Laso o també conegut per O Rei, que li va posar una penya, ha estat un dels jugadors mítics pels que vam viure la que potser és la millor etapa de la història de la Unió Esportiva Lleida, els finals dels vuitanta i els començaments dels noranta.




Palau caricaturitzat per Pep Monyarch l'any 93
Nascut a Torrefarrera va començar jugant a futbol al camp del Recasens amb la Penya Barcelonista de Lleida, després amb l'equip juvenil del FC Barcelona -entrenat per Quique Costas i De la Cruz i compartint vestidor amb Carreras, Fradera, Pedraza o Vinyals-arribant a disputar algun partit amb el Barcelona Atlètic, el nom que rebia el filial en temps vintages. Palau va arribar a les categories inferiors de la UE Lleida la temporada 81-82, la temporada de la mor de Pacheco amb el Lleida al Grup Nord de la 2B.  Finalment, el 3 de gener de 1982 al camp del Barakaldo, Antoni Palau debutava amb el primer equip ja que Manolo Buján se'l va endur convocat, juntament amb Alió, a causa de les baixes per sanció de Noly i dels lesionats Aniano, Clotet, Plou i Vila.
Crònica del partit en el qual debutà Palau amb el Lleida.

La temporada 82-83, amb el descobriment d'un forat de més de 700.000 peles (4200 €) i sota la direcció de Roberto Álvarez se potencia el planter, com sempre es fa quan no hi ha un duro. A més de Palau i Alió també s'incorporen al primer equip Rubio, Elcacho, Hernández, Cris, Alegre i Canadell. Aquest fou el començament d'una generació que va representar  pels que ara rondem la quarantena els nostres inicis del futbol i amb la qual ens sentim totalment identificats.

Antoni Palau, dibuixat per l'Ermengol.
En la temporada 83-84 Palau ja té la titularitat habitual convertint-se, juntament amb Rubio, en la banda dreta del Lleida més recordada. Habitualment Rubio jugava de lateral (2) i Palau (7) de migcampista pel davant, però també els recordo amb les posicions intercanviades algun partit. Només Pizo Gómez li feu una mica d'ombra a la seua posició.

Palau en primer terme i Miguel Rubio en segon.
La temporada 85-86 el Lleida guanyava el Nostra Catalunya -la Catalunya Cup d'aquella època, amb més gràcia i millor organitzada- guanyant 1-0 al Nàstic amb gol de Mariano Azcona, la crítica va escollir Palau com a millor jugador de la final per 20 vots. 

Palau, el primer acotxat per l'esquerra, la temporada 85-86

Jugadors del planter del Lleida la temporada 87-88

Palau, segon acotxat per la dreta, l'any 89-90

Plantilla de la 90-91. Palau assegut el quart per l'esquerra, amb Lecumberri
El 12 de gener de 1992 Antoni Palau marca el que potser seria el seu gol més emblemàtic. En un partit al Camp d'Esports contra la SD Compostela el Lleida arribava al minut 88 amb empat a zero en al resultat.  En aquell moment Palau, que havia entrat substituint Sergi Parés, veient el porter Docobo avançat es va inventar una vaselina des de 25 m que acabà en gol. Curiosament Domingo Serrano, al minut 92, marcava el 2-0 de la mateixa manera. Aquella temporada 91-92 el Lleida acabà cinquè a 2A, fou la temporada del 6-2 al Betis, la de Mani Lagos, la del Lleida-Figueres ajornat per la boira, la de l'inici de la subscripció d'accions per la conversió en SAD i la de José Emilio Amavisca quedant, amb 14 gols, com a 4rt golejador de la categoria. El liderat fou pel mític davanter del Celta Vlado Gudelj.



La temporada 92-93 és la de l'ascens a 1a. Palau va jugar 29 partits, 21 com a titular, i només va marcar un gol, contra el Sestao. Un gol que no va servir de res perquè quinze dies abans ja havíem pujat matemàticament. Les seues paraules al balcó de la Paeria van ser "Sou els millors! Sou collonuts! Visca el Lleida!"

La mítica alineació del 3-0 al Badajoz.  Palau a baix a la dreta.
I arriba el Lleida a 1a, Palau juga amb força assiduïtat tot i no ser un titular indiscutible -de fet a Mané li costà trobar un onze aquells primers partits-, però en la jornada 10, el 7 de novembre de 1993 Palau es lesiona de gravetat en el partit contra la Real Societat, primer partit que guanyaria el Lleida aquella temporada i primer equip que guanyava al nou camp d'Anoeta.  No tornà a jugar en tot el que quedava de temporada. L'Antoni encara s'emocionava quan ho recordava. Una fractura de turmell que l'hagué de portar a l'hospital de Donostia i va haver de tornar amb el doctor Biosca enlloc de l'autocar de l'equip.

Som de Primera!
Després, ja saben, el descens i la fatídica promoció contra l'Sporting, en la qual Palau va ser titular. Aquella temporada, ja recuperat de la lesió, l'Antonio fou titular indiscutible jugant 37 partits. Potser, apart del partit de l'Sporting, segurament també recorden els dos gols que va marcar en el 5-0 contra el Cartagena.

Alineació del Lleida al Molinón

Partit contra l'Sporting al Camp d'Esports
La temporada 95-96, aquella temporada insulsa que va començar amb Antonio López i que va acabar amb Txetxu Rojo, fou l'última de Palau al Lleida, que amb 32 anys i poques titularitats es retirava. Palau va estar catorze anys al Lleida mostrant-nos la seua velocitat i regat per la banda.

Palau, el segon acotxat per l'esquerra
Palau, delineant de professió, continuà dedicant-se al futbol. Primer s'encarregà de la coordinació del futbol base del Lleida i després com a segon de Mauro Ravnic assolí aquell sonat ascens amb el CF Benavent a Tercera Divisió. Després continuà a l'Ascó tornant-se a retrobar amb Miguel Rubio.



Home molt afable, senzill i amb ganes d'explicar coses era habitual de tertúlies futboleres com ens recordava el periodista Jordi Guardiola


Una de les últimes aparicions va ser en una tertúlia organitzada pel Amics del Lleida on juntament amb el Txema Alonso ens van amenitzar el vespre amb un seguit de records i anècdotes de la seua etapa al Lleida i es van acabar vestint la samarreta que els va veure triomfar:

Palau i Txema amb les samarretes de l'ascens i de 1a.
Per acabar els recomano la lectura d'aquests articles i escoltar l'àudio del Dani i la cançó que li van dedicar la Moniatos Band. A veure si canvia una mica aquest 2017...:
-Jordi Guardiola: "Palau, mite i amic".
-Jordi Guardiola: "La corbata del Palau"
-Daniel Badia: "El futbol lleidatà de dol per la mort d'Antoni Palau".
-Amics del Lleida: "Adéu al mite O Rei Palau"