Parafrasejant a Karl Weierstrass que deia que un bon matemàtic havia de tenir una part de bon poeta, aquest agost donarem un tomb a la tipologia de trencaclosques i en proposarem uns de més moderns i amb els quals jugarem amb les paraules: els Matemots.
Els Matemots són una secció d’entreteniment lingüístic-matemàtic que es publica a la revista SCM/Notícies de la Societat Catalana de Matemàtiques des del març del 2013. El responsable d’aquesta secció (un Martin Gardner a la catalana) és el professor del Departament de Matemàtiques de la UPC (i també músic) Xavier Gràcia, a qui agraïm que ens permeti reproduir-ne una selecció. (Un dia ja parlarem de la formidable i necessària tasca de divulgació de les matemàtiques en llengua catalana que fa la Societat Catalana de Matemàtiques.)
Les normes del joc d’avui són ben senzilles, només heu de descobrir una paraula o un nombre que s’amaga en cadascun dels enunciats proposats. Per fer-ho més senzill al final de cada enunciat s’hi ha posat el número de lletres de la paraula o si en lloc d’una paraula la definició correspon a un nombre. A més, tots els conceptes matemàtics han aparegut en articles anteriors de Lo teorema. Us animo a jugar-hi i avui no val allò de dir “és que jo sóc de lletres!”. Som-hi!
1. L’arbre més endèmic dels textos matemàtics (2 lletres).
2. Sistema de numeració que causa un sofriment relativament petit, com ara d’un deu per cent (7 lletres).
3. El polígon que portem al maleter del cotxe (8 lletres)
4. Tipus de creixement popularitzat per Malthus i per les pandèmies (11 lletres)
5. Poden ser d’intersecció, crítics i també de sutura (5 lletres)
6. No hi serem tots (1 nombre fraccionari)
7. Professors de matemàtiques (1 nombre natural)
8. Estàs sord! (1 nombre natural)
9. Pot ser angle, devot del deure o tram de budell (5 lletres)
10. Branca de la matemàtica que provoca problemes al ronyó (6 lletres)
11. Els nombres preferits pels fotògrafs (8 lletres)
12. El polígon més bel·licós (8 lletres)
I per acabar un parell més sobre personatges històrics de les matemàtiques:
13. Lligat a la cadira fins que completi la demostració d’un teorema antic (6 lletres).
14. Matemàtica que sofria quan impartia les seues classes (7 lletres, la foto que acompanya l’article és una pista i té una pel·lícula dedicada a la seua figura).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada