Després de la disquisició sobre les possibilitats i probabilitats de vida en altres planetes que vaig escriure al bloc, aquesta setmana l'astrònom català Guillem Anglada-Escudé (llicenciat per la Universitat de Barcelona però que per a poder investigar amb cara i ulls ha hagut d'anar a la Universitat Queen Mary de Londres, vaja quines coses, no?) ha trobat un planeta habitable orbitant a l'estrella més propera (més propera llevat del Sol, clar). Les observacions s'han dut a terme durant més d'una dècada a l'European Southern Observatory (ESO) a Xile.
No es pensin que aquesta estrella propera estigui aquí mateix passat Massalcoreig sinó que en distàncies astronòmiques una mesura de quatre anys llum -3,78·1013 km- doncs ho podem considerar proper. Això vol dir que si disposéssim d'una tecnologia capaç d'anar a, posem per exemple, una velocitat de 540 milions de km/h trigaríem vuit anys en arribar-hi. Si fa o no fa el mateix que ens passa als lleidatans quan anem a Cambrils amb la vergonyosa carretera nacional que patim. Com el Sol, en teoria, no ha d'acabar-se fins d'aquí 5·109 anys, tenim tot aquest temps per anar fent la mudança cap el nou planeta. El planeta se l'ha anomenat Pròxima b i orbita cada 11,186 dies al voltant de l'estrella Pròxima de Centaure. Tota la vida anomenant-la Alpha Centuri i ara a tots els mitjans apareix amb aquest nom de Pròxima de Centaure.
Les estrelles més properes al Sol |
Tot i això ara cal investigar que passa amb la temperatura, amb la rotació, amb els camps magnètics, si té atmosfera... l'efecte atmosfèric és essencial per la protecció dels raigs ultraviolats i per l'estabilitat de la temperatura. Anglada-Escudé creu "que té atmosfera i que la podrem estudiar en un trànsit". L'investigador es proposa ara "buscar-hi vida" perquè "fins ara els buscàvem [els exoplanetes] com pescant, on fos i com fos. ara ja sabem que en tenim un a tocar de nosaltres i podem dedicar-hi molts més esforços". Els de Ciutadans ja estan preocupats per si a Próxima b s'hi ensenya el castellà.
Aquí un video on un senyor explica totes aquestes coses:
Si té ganes (i temps) de llegir:
- A terrestrial planet candidate in a temperate orbit around Proxima Centauri. L'article d'Anglada-Escudé i altres 31 investigadors amb tots els detalls de la investigació.
- Earth-sized planetaround nearby star is astronomy dream come true. Notícia a la revista Nature sobre aquest descobriment.
- El día que la humanidad descubrió un plnaeta habitable alrededor de la estrella más próxima. El millor article que he trobat a respcte, amb tota mena de detalls però fàcil de llegir i entendre.
- I del mateix bloc: Un punto rojo pálido: a vueltas con la habitabilitat de Próxima b.
- 5 datos fascinantes de Próxima b. De la BBC.
- Notícia publicada a El País.
1 comentari:
Quan vinc cap aquí no espero entendre la totalitat dels articles, però m'ha agradat l'explicació sobre el tipus d'estrella que és Alpha Centauri i per què els sus planetes poden estar més a prop. Molt interessant!
Per cert, tinc la impressió que aquest any l'apartat de necrològiques del resum de final d'any et quedarà llarga...
Publica un comentari a l'entrada