Un cop acabat Nirvana, el baixista Krist Novoselic va continuar tocant en solitari i acompanyant a bandes i el bateria Dave Grohl decideix formar un nou grup: els Foo Fighters. Grohl s'envolta del guitarrista Pat Smear que ja havia treballat amb Nirvana, del baix Nate Mendel i del bateria William Goldsmith, aquests dos últims procedents del grup Sunny Day Real State. El nom de Foo Fighters prové de la denominació amb què es coneixien els fenòmens OVNI entre els pilots aliats de la II Guerra Mundial.
Debuten amb l'elapé "Foo Fighters" (1995) ni un any després de la mort de Kurt. El disc ja el tenia Grohl al cap des de feia temps, per això el va enregistrar ell sol tocant tots els instruments. Arribà al 3 de les llistes a UK gràcies a cançons com "This is a call" i sobretot a la millor cançó del grup "Big me". Ja aviso al lector o lectora que un servidor és molt poc fan dels Foo Fighters i que aquesta és gairebé l'única cançó que m'agrada, per tant l'article serà en un to molt poc objectiu.
A les sessions d'aquest disc Grohl incorpora el texà Taylor Hawkins com a bateria, Semar deixa el grup sent substituït per Franz Stahl encara que aquest no va arribar ni a la publicació del tercer disc "There is nothing left to lose" (1999). Sí que arribà, tanmateix, a l'oblidada "Walking after you" (1998), un single de la B.S.O. de The X-Files. Amb el trio Grohl-Mendel-Hawkins i BMG com a nova companyia treuen singles com el mitjanament exitós "Learn to fly", "Stacked actors", "Breakout", "Generator" i "Next year" (amb divertit vídeo recreant la missió Apollo XI de la NASA). Tot i allunyar-se del grunge inicial el disc és ben rebut pels fans i per la crítica i obté el Grammy a Millor Disc de Rock i "Learn to fly" el de Millor Vídeo Musical.
El quartet segueix amb el doble "In your honor" (2005). Com l'anterior el disc entra molt fort en llistes de vendes. Inclou temes típics dels Foo Fighters com "Best of you", "D.O.A", "Resolve" i "No way back". Però també inclou coses més agosarades com "Cold day in the sun" on Taylor Hawkins hi posa veu i guitarra, el piano de John Paul Jones a "Miracle", la mandolina a "Another round" i la veu de Norah Jones a una impressionant "Virginia moon". És el disc de la banda més venut a tot el món.
Un altre enorme èxit va ser l'elapé "Wasting light" (2011), un nom que avui en dia no ens faria gaire gràcia amb els preus que porta, la llum no els discos. El disc va guanyar quatre premis Grammy: el de millor àlbum de rock, el de millor interpretació de hard-rock per l'estrident "White limo" i la millor interpretació de rock i millor cançó de rock per "Walk" que també va guanyar el premi al millor vídeo de rock dels MTV Awards.
El 25 de març va morir Taylor Hawkins a Bogotà als 50 anys. El seu cos va ser descobert hores abans d'una actuació a l'habitació de l'hotel. L'autòpsia revelà que el seu cos presentava nombrosos substàncies estupefaents.
Articles relacionats:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada