diumenge, de desembre 24, 2023

The Pogues i Kirsty MacColl "Fairytale of New York"

El tercer disc dels The Pogues "I should fall from Grace with God" (88) -el primer disc que vaig descobrir jo- el produeix Steve Lillywhite i és el que ha estat el seu major èxit. El single "Fiesta" inspirat en unes vacances a Almeria es convertex en un número un i potser que sigui la seua peça més coneguda i ballada, en el single també parlen de l'enllaç entre la baixista Caitlin O'Riordan i Elvis Costello.

En aquest mateix disc s'inclou un tema de Shane MacGowan i Jem Finer publicat en single pel volts del Nadal de 1987 "Fairytale of New York". El primer vers comença It was Christmas Eve babe in the drunk tank i amb això ja notes que no és una cançó de Nadal qualsevol. El títol està inspirat en la novel·la de J.P.Donleavy A Fairy Tale of New York (1973) i la cançó va trigar dos anys en ser escrita. La seua publicació va ser un èxit enorme que va estar vàries setmanes al número 2 de les llistes UK i no va arribar a l'1 per culpa de l'"Always on my mind" de Pet Shop Boys. Shane MacGowan va afirmar que «Ens han guanyat dues reines i una caixa de ritmes». Tot i això la cançó ha estat reeditada nombroses vegades per Nadal, ha aparegut en llistes una vintena d'anys i ha estat declarada com la nadala favorita del Regne Unit i Irlanda. 

A la recerca de l'èxit del mercat americà el managger Frank Murray es va endur la banda de gira pels EUA i Shane MacGowan va perfeccionar la lletra per a cantar-la a duet amb Caitlin O'Riordan, però va deixar el grup i finalment va ser Lillywhite que li oferí a la seua parella, la cantant anglesa Kirsty MacColl.

MacGowan, que havia nascut un 25 de desembre, va portar a les llistes de nadales la història d'un rodamón i una drogaddicta que no havien triomfat a Broadway.

Després de la mort de Shane MacGowan aquest mes als 65 anys per una pneumònia tocava escollir aquest tema. MacColl va morir fa 23 anys esqueixada per les hélixs d'un iot d'un magnat mentre feia submarinisme. El final de la història d'una nadala. Bones Festes!


Les nadales dels anys anteriors al bloc han estat:

2022: Hurts "All I want for Christmas is New Year's Day"

2020: The Pretenders "2000 miles"

2019: Varis "El caganer"


2017: Betagarri "No hi som tots"

2016: Shakin Stevens "Merry Christmas everybody"

2014: Joe Cocker "One word (peace)"

2013: Madonna "Santa baby"

2012: Lynyrd Skynyrd "Run run Rudolph"

2010: Elton John "Step into Christmas"
2008: The Ramones "Merry Christmas baby"

2007: Wham "Last Christmas"